Serverul Internațional UNESCO pentru Democrație, Pace și Drepturile Omului
 
  Pagina de start D@dalos Pagina de start în limba română Site map Contact  
 

 

Teme:

 Drepturile omului / Personalități / Democrație / Partide / UE / ONU / Durabilitate / Globalizare / Web 2.0

     

 

Metode:

 Pedagogie politică / Metodele pentru educația politică / Pedagogie pentru pace /// Întrebări, critici, comentarii?

 
 

 Sunteți aici:

D@dalos > Pagina de start în limba română > Web 2.0

 Cuprins


Temele manualului online despre Web 2.0:

Introducere

Ce este Web 2.0?

Educația 2.0

Politica 2.0

Economia 2.0

Societatea 2.0

 


Web 2.0

Încă din anul 1927, revista Time Magazine acordă în fiecare an în luna decembrie titlul de "personalitatea anului". Astfel, în 1927 acest titlu i-a revenit lui Charles Lindbergh, în 1952, proaspăt încoronatei regine a Angliei, Elisabeta a II-a, iar în 1998, președintelui SUA de la acea vreme, Bill Clinton.

În fiecare an emoțiile sunt la fel de mari. În data de 16 decembrie 2006, Time Magazine a izbutit să dea marea lovitură, acordând titlul de personalitate a anului următorilor:

You

Ție, dumneavoastră, mie - cu toții am fost destinatarii acestui premiu. Dar cum a justificat revista această alegere surprinzătoare? Următorul citat redă (într-o traducere destul de liberă) cele mai importante pasaje din discursul de acordare al titlului și ne oferă câteva indicii cu privire la conceptul de Web 2.0:
 Laudatio scris de Time Magazine


"Dacă privim înapoi la anul 2006, vom vedea că atunci s-a format o comunitate care a reușit să interacționeze într-o măsură mai mare ca niciodată. Vom vedea cum a apărut și s-a dezvoltat enciclopedia-mamut Wikipedia, rețeaua de milioane de oameni YouTube sau metropola online MySpace.

Instrumentul care a făcut posibile toate acestea este așa numitul World Wide Web. Dar el nu mai este deloc același cu cel de acum 15 ani. Noul internet este cu totul diferit. El este un instrument care ajută milioane de oameni să își coordoneze contribuțiile, dându-le astfel relevanță.

În
Silicon Valley, acest fenomen a dobândit numele de ”Web 2.0”, de parcă ar fi vorba despre noua versiune a unui software mai vechi. Cu toate acestea, Web 2.0 este cu mult mai mult. El reprezintă o adevărată revoluție.Web 2.0 ca "revoluție" 

Încă din anul 1999, în epoca de piatră a internetului, autorii legendarului și vizionarului "Cluetrain Manifesto" au descris cele mai importante schimbări, care au fost introduse însă de abia odată cu Web 2.0:

"Then the Web crept into our offices under false pretenses. We thought first it was a library of information. Then we thought it was a publishing medium. Then we thought it was a toy or a dangerous distraction. But in fact it is a conversation of a new type..."

[David Weinberger]

Cu ocazia celei de-a 10-a aniversări a "Cluetrain Manifesto" a apărut o versiune extinsă a cărții originale:Alte recomandări bibliografice pe tema Web 2.0 pot fi găsite aici...


Dar cine sunt cei care stau la originea tuturor acestor contribuții
?; cine sunt cei care, după o lungă zi de lucru mai găsesc puterea să se așeze în fața calculatorului și să creeze conținuturi pentru pagina Wikipedia, să scrie pe blogul personal, să facă muncă de investigație și să raporteze despre evenimente din imediata lor vecinătate, o activitate importantă care vine în completarea jurnalismului profesionist? Cine sunt cei care au atâta timp la dispoziție și atâta energie de consumat?

Răspunsul este
– dumneavoastră! Și pentru că ați îndrăznit să preluați funcția de reporter global, să lucrați pe gratis, bătându-i totodată pe cei mai buni chiar pe terenul lor propriu, Time Magazine v-a desemnat personalitatea anului."

Ce trebuie să reținem: conform Time Magazine, Web 2.0 este ceva cu totul și cu totul nou, acesta reunind la un loc conținuturile create de către milioane de oameni și conferindu-le relevanță. Mai mult, Time Magazine consideră că Web 2.0 stă la baza unei adevărate revoluții! Având în vedere toate aceste motive, am hotărât că subiectul ”Web 2.0” (sau, mai bine zis ”social web” sau ”social media”) merită să beneficieze de un manual online alături de celelalte subiecte tratate de noi - globalizarea, durabilitatea sau integrarea europeană.


Structura complexului tematic


Web 2.0 ne-a pus la dispoziție, pentru prima oară în istorie, instrumente care ne permit să cooperăm la nivel global și să ne folosim de inteligența colectivă a utilizatorilor. În centrul manualului online de față se află întrebarea care sunt efectele Web 2.0 asupra societății, politicii și economiei, dar și asupra procesului educațional.

Având în vedere dinamismul acestui domeniu, se înțelege de la sine că nu ne putem exprima  în termeni definitivi în cele de față. Dezbaterile curente pe această temă nu sunt nici ele deocamdată prea tranșante, categoriile fundamentale sunt încă neclare, iar perspectivele predominante sunt preponderent tehnice. Ținând cont de toate acestea, vom încerca să cântărim tendințele curente de dezvoltare dintr-o perspectivă sociologică.

La fel de importantă este și mijlocirea unor competențe practice în vederea utilizării instrumentelor puse la dispoziție de Web 2.0. Acest lucru este valabil pentru aproape toate grupurile-țintă: elevi, studenți, cadre didactice, docenți, angajați ai ONG-urilor și ai administrației, medici sau profesori. Cursurile și seminarele oferite de noi în ultimii ani se concentrează tocmai asupra acestui subiect (mai multe).

 

 

 

Personalitatea anului 2010

 

În decembrie 2010, Time Magazine și-a desemnat personalitatea anului în persoana întemeietorului Facebook în vârstă de 26 de ani, Mark Zuckerberg:

"For connecting more than half a billion people and mapping the social relations among them, for creating a new system of exchanging information and for changing how we live our lives, Mark Elliot Zuckerberg is TIME's 2010 Person of the Year."

(vezi și rețelele de socializare din cadrul capitolului Societatea 2.0)

[Foto: Raphaël Labbé, Wikimedia, Creative Commons]

 

 

În plus, am dezvoltat o serie de tutoriale (în limba germană), puse la dispoziția persoanelor interesate cu titlu gratuit, vezi de ex. cursul online "Internetrecherche und Wissensmanagement für Hochschulen" (”Căutarea pe internet și managementul cunoștințelor în facultăți”) sau contra-cost, vezi de ex. pachetul de cursuri intitulat "Web 2.0 in der Schule"(”Web 2.0 la școală”).

În ceea ce privește manualul online de față, nu ne vom concentra asupra acestor tutoriale, în schimb vom încerca să facem puțină lumină asupra dezbaterilor din jurul subiectului ”social web”, acestea afectând toate domeniile și fiind, în opinia noastră, de o importanță crucială pentru felul în care vom înțelege să conviețuim pe viitor.

Ce este Web 2.0? Acest capitol cuprinde câteva definiții ale Web 2.0, trecând în revistă și diferențele dintre Web 1.0 (Web-ul citit) și Web 2.0 (Web-ul citit, scris și de interacțiune). Am dedicat un subcapitol și Elementelor Web 2.0 (bloguri, wiki-uri, social bookmarking, rețele de socializare precum Facebook, media sharing precum YouTube etc.). Într-un alt subcapitol ne ocupăm de tagging, o funcție de bază a Web 2.0, importantă mai ales datorită diferitelor feluri în care poate fi folosită ...mai mult

Educația 2.0: În acest capitol al manualului online vom încerca să vedem ce efecte are Web 2.0 asupra educației. Vom vedea cum web-ul (2.0) a eliminat vechile bariere de cunoaștere și distanță geografică, dar că sistemul educațional trebuie să concentreze asupra dobândirii unor noi competențe-cheie precum așa numita web literacy, pentru a putea exploata astfel acest potențial. Educația prin interacțiune va deveni tot mai importantă în cadrul noii culturi educaționale...mai mult

Politica 2.0: Dezbaterile privind efectele Web 2.0 asupra mediului politic sunt de abia pe cale de apariție. Specialiștii în științe politice încă se străduiește să deslușească motivele pentru aparenta dominație a perspectivelor tehnice și mai puțin științifice. Pornind de la modelul sistemului politic și al conceptului aferent de politică vom încerca să marcăm punctele de plecare în vederea unei deslușiri sistematice a politicii și guvernării 2.0...mai mult

Economia 2.0: În sistemul economic tocmai are loc o schimbare a paradigmelor. Cel puțin asta susțin autorii influentului volum intitulat "Wikinomics. How Mass Collaboration Changes Everything". În cadrul acestui capitol vă vom prezenta tezele centrale ale Wikinomics, care s-au dovedit a avea tangențe importante cu politica și educația din acest domeniu. Ne vom întâlni cu elemente binecunoscute, precum cărămizile din jocul Lego, dar vom învăța și unele concepte noi, vezi de exemplu peer production sau ideagoras ...mai mult

Societatea 2.0: Este indubitabil faptul că societatea noastră s-a schimbat datorită influenței Web 2.0, mai ales având în vedere noile oportunități pe care le-a oferit interconectarea, comunicarea și cooperarea online. Ținând cont de dinamismul acestei dezvoltări, este prea devreme să dăm un verdict definitiv. În cadrul acestui capitol vom trata patru subiecte care se află la ora actuală în centrul dezbaterilor: vom vorbi, pe pagini separate, despre pericolele Web 2.0, despre discuția despre înțelepciunea celor mulți, despre așa numiții digital natives, cât și despre un subiect aflat în topul preocupărilor actuale, rețelele de socializare...mai mult

La fel ca și la celelalte complexe tematice de pe portalul D@dalos, puteți apela la pagina de cuprins, care conține link-uri directe către toate paginile manualului online de față. În plus, am alcătuit o listă bibliografică pe subiectul ”Web 2.0”...mai mult


[Autori: Dr. Ragnar Müller / Prof. Dr. Wolfgang Schumann]

 

 

Sus

Pagina de start D@dalos

Pagina de start în limba română

Site map

Contact

1998-2011 D@dalos - Educație politică, educație pentru democrație și drepturile omului, pedagogie pentru pace (un proiect al Pharos e.V.), Web: Agora