Osnovna cj. 4
Na gore Osnovna cj. 2 Osnovna cj. 3 Osnovna cj. 4 Osnovna cj. 5 UN-ova Povelja

 

Posebna tijela
Posebne organizacije


 

Ujedinjeni narodi

Osnovna cjelina 4: Kako izgleda sistem Ujedinjenih naroda

Ujedinjeni narodi osnovani su 1945. da bi, kako se kaže u prvoj rečenici
Povelje UN-a, "spasili buduće naraštaje od užasa rata". Pritom se pod pojmom mir nije podrazumijevala samo puka odsutnost rata, već je taj pojam u smislu pozitivnog pojma "mir" uključivao pitanja razvoja i unapređivanja pravde u cijelom svijetu. Samim tim je unapređivanje ekonomskog i socijalnog razvoja spadalo u jedan od najvažnijih zadataka Organizacije [više informacija o zadacima i ciljevima možete naći u sklopu Osnovne cjeline 1].

Kako bi se pokrio ovaj veoma širok spektar zadataka, u Povelji Organizacije predviđeno je da glavna tijela Ujedinjenih naroda mogu osnivati pomoćna i posebna tijela te da prilikom ostvarivanja utvrđenih ciljeva mogu surađivati s drugim organizacijama. Šest glavnih tijela koja čine jezgru Ujedinjenih naroda veoma često je koristilo tu mogućnost pa se tako tijekom godina oko ove jezgre razvila veoma izdiferencirana mreža tijela i kooperacija za koju se ustalio naziv sistem Ujedinjenih naroda. Gareis i Varwick su elemente tog sistema podijelili u dvije kategorije:

bullet"Prvo su posebna tijela, programi i regionalne ustanove koje je utemeljila sama Organizacija i koji su pod nadležnosti Opće skupštine, Vijeća za ekonomska i socijana pitanja, Sekretarijata;
bulletDrugo su posebne organizacije koje su osnovane samostalno i imaju svoj nezavisan pravni položaj, a s Organizacijom su povezane različitim sporazumima. Te organizacije se označavaju kao family of organization."

[Sven Gareis/Johannes Varwick, Die Vereinten Nationen. Aufgaben, Instrumente und Reformen; Bundeszentrale für politische Bildung Schriftenreihe Band 403, Bonn 2003, S. 34]
 

Uz ovo se još moraju spomenuti mnogobrojne veze s ekonomijom (prije svega sa tzv. Global Players u sklopu "Global Compact-a"), sa znanošću i civilnim društvom na međunarodnoj razini (kod Vijaća za ekonomska i socijalna pitanja registrirano je više od 1500 nevladinih organizacija). "Ovaj sistem Ujedinjenih naroda, prije svega sa svim svojim razvojima tijekom godina, veoma je dinamična pojava unutar koje je prilično teško razgraničiti područja djelovanja pojedinih tijela, a potpun pregled i uvid u sve djelatnosti skoro je nemoguće i za stručnjake za sistem Ujedinjenih naroda."

[Sven Gareis/Johannes Varwick, Die Vereinten Nationen. Aufgaben, Instrumente und Reformen; Bundeszentrale für politische Bildung Schriftenreihe Band 403, Bonn 2003, S. 35]

Na internet-stranici www.unsystem.org nalazi se izvrsna ponuda Ujedinjenih naroda. Tu su po abecednom redu predstavljena sva posebna tijela i organizacije, a ovaj indeks je istovremeno i lista linkova što vode do posebnih stranica o pojedinačnim tijelima ili organizacijama. Zato ova internet-stranica predstavlja odličnu polaznu točku za pretragu Interneta u vezi sa sistemom Ujedinjenih naroda.

Ostali tekstovi u sklopu Osnovne cjeline 4:

bullet

Posebna tijela Ujedinjenih naroda (status, nastanak, pregled)
 

bullet

Posebne organizacije Ujedinjenih naroda (status, pregled)

 

... dalje do Osnovne cjeline 5: S kojim se problemima susreću Ujedinjeni narodi?

[Autor: Ragnar Müller]

[Početak stranice]

 

TemeLjudska prava  I  Uzori  I  Demokracija  I  Stranke  I  Europa  I  Globalizacija  I  Ujedinjeni narodi  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    I    Pedagogija mira    I    Metode

     

Ovu on-line ponudu iz područja političkog obrazovanja razvilo je i pripremilo društvo agora-wissen. To je stuttgartsko društvo za političko obrazovanje i promicanje znanja o novim medijima (GbR). Ako imate nekih pitanja ili sugestija, obratite nam se putem e-maila.