Uzori
Na gore Ljudska prava Uzori Demokratija Partije Evropska unija Globalizacija Ujedinjene nacije Održivi razvoj Politicka didaktika Pedagogija mira Metode

Uvod Glosar Pregled Sadrzaj Lista linkova


 

Uzori

Svi mi se orentišemo po nekim uzorima. Svako po nekim drugim. U okviru ovog tematskog kompleksa biće predstavljene ličnosti koje su postigle nešto izuzetno. Izbor tih ličnosti, naravno, nije potpun, ali nije ni samovoljno napravljen. To se ogleda i u tome da su skoro svi "naši uzori" nagrađeni najvišim priznanjem koje čovečanstvo ima da dodeli Nobelovom nagradom za mir. Svi oni su delovali, ostavili za sobom neku vrstu refleksije, izlagali se opasnosti da bi se suprotstavili nepravdi. Svi oni učinili su ovaj svet malo boljim.  

Ovaj tematski kompleks stoji između tematskih kompleksa o Ljudskim pravima i Demokratiji. Jer ličnosti koje ćemo predstaviti zalagale su se za provođenje ljudskih prava, a samim tim ojačale su i demokratiju. Za sve njih važi i obrnuta tvrdnja: oni su se zalagali za to da demokratija zaživi, a samim tim su služili ideji provedbe ljudskih prava. Ljudska prava i demokratija ne mogu se odvojiti jedno od drugog, a oboje ostaju prazni bez ljudi koji omogućavaju njihovo postojanje. 

"Ništa veliko i dobro na ovoj planeti nije se dogodilo bez entuzijazma... Oni za koje se smatralo da su sanjari i vizionari najviše su doprineli čovečanstvu. Uprkos svim porugama, proterivanju i nepoštovanju oni su išli napred, i iako ponekad ne bi dospevali do cilja, dospevali bi nešto dalje i pomerali bi granice već postojećeg."
[J. G. Herder]

Upute za korištenje naći ćete dole na ovoj stranici, a objašnjenja o strukturi i konceptu tematskog kompleksa o uzorima naći ćete u uvodu.

[Početak stranice]


Upute za korištenje

Pre nego posvetite pažnju našoj ponudi nastavnih materijala još nekoliko saveta za korištenje ponude:

Pregled Navigacija Brzi pregled

Ukoliko posetite stranicu "Sadržaj" (sa detaljnim pregledom svih elemenata tematskog kompleksa Uzori) i/ili ukoliko posetite stranicu "Pregled" (sa grafičkim pregledom svih elemenata) vrlo brzo ćete steći utisak šta je sve obuhvaćeno ovim tematskim kompleksom. Obe stranice otvoriće se u novom prozorčiću. Kada zatvorite te prozorčiće opet ćete se naći na ovoj početnoj stranici. 

Horizontalne navigacijske lestvice sa linkovima u vrhu stranice vode Vas do stranica koje su u istom nivou kao i stranica na kojoj se upravo nalazite. 
Vertikalne navigacijske lestvice sa linkovima gore levo vode Vas do podređenih stranica, do dokumenata i grafika koje su povezane sa stranicom na kojoj se upravo nalazite. 

Ukoliko želite brzi pregled kroz tematski kompleks Uzori radi orentacije, onda kliknite na plave pavougaonike koji se nalaze na dnu svake stranice. Oni će Vas voditi kroz celokupan tematski kompleks.  

[Početak stranice]

 

Teme:  Ljudska prava  I  Uzori  I  Demokratija  I  Partije  I  Evropa  I  Globalizacija  I  Ujedinjene nacije  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    II    Pedagogija mira    II    Metode

     

Ovu online ponudu političkog obrazovanja razvila je agora-wissen, študgartsko društvo za političko opismenjavanje putem novih medija (GbR). Ukoliko imate pitanja ili nekih sugestija, molimo Vas da nam se obratite.