Osnovna cj. 1
na gore Osnovna cj. 1 Pregled Sadržaj Obrazovanje Politika

 

Osnovna cj. 2
Osnovna cj. 3
Osnovna cj. 4
Osnovna cj. 5
Principi


 

Politička didaktika

Predavati građansko obrazovanje te politiku kao dio tog predmeta zahtjevna je zadaća. U nastavi tijekom koje se obrađuje politika cilj nije samo, kao kod mnogih drugih predmeta, prenošenje znanja. Sljedeća Osnovna cjelina sastoji se od pet sekvenci i pokušava na što praktičniji način predstaviti korake pri pripremi nastavnih materijala za predmet građansko obrazovanje. Cilj ove Osnovne cjeline je da nastavnicima ponudi pomoć. Sljedeći dijagram prikazuje četiri koraka koji slijede jedan za drugim u tijeku pripreme nastavnih materijala, a ujedno su i tema sljedećih osnovnih cjelina. 

Osnovnim pojmovima, dakle politici i obrazovanju, posvećena su dva odvojena odlomka:

bullet... do odlomka "Pojam politike"
bullet... do odlomka "Pojam obrazovanja"

Ostali tekstovi unutar ove uvodne sekvence osnovnih cjelina bave se sljedećim temama:

bulletPitanje planiranja nastave građanskog obrazovanja na temu politika - pregled
bulletCiljevi i zadaci političkog opismenjavanja
bulletOcjenjivanje u nastavi građanskog obrazovanja i političkog opismenjavanja - problem kontrole učenja
bulletDemokratski odgoj - izvod iz UNESCO-ovog izvještaja o obrazovanju za 21. vijek

Ova Osnovna cjelina zasniva se na publikaciji vodećih njemačkih didaktičara u području nastave građanskog obrazovanja i političkog opismenjavanja, koju je izdala njemačka Savezna centrala za političko obrazovanje. Ova publikacija u Njemačkoj se koristila tijekom izučavanja za nastavnika građanskog obrazovanja i naišla je na veoma široku primjenu (Politička didaktika ukratko. Pitanje planiranja nastave političkog obrazovanja, izdano: Savezna centrala za političko obrazovanje, svezak 326, Bonn 1994. godine). 

[Autor: Ragnar Müller]

[Početak stranice]

 

TemeLjudska prava  I  Uzori  I  Demokracija  I  Stranke  I  Europa  I  Globalizacija  I  Ujedinjeni narodi  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    I    Pedagogija mira    I    Metode

     

Ovu on-line ponudu iz područja političkog obrazovanja razvilo je i pripremilo društvo agora-wissen. To je stuttgartsko društvo za političko obrazovanje i promicanje znanja o novim medijima (GbR). Ako imate nekih pitanja ili sugestija, obratite nam se putem e-maila.