Содржина
Нагоре Вовед Речник Преглед Содржина Листа на линкови


 

 

Примери

Содржина на тематскиот комплекс „Примери“

Можете да стигнете директно до посебните домени и страни ако кликнете на нив во содржината; графички преглед на оваа тема можете да најдете на страната Преглед.

Почетна страна Примери

Речник за тематскиот комплекс „Примери“

Листа на линкови за тематскиот комплекс „Примери“

Преглед-дијаграм за тематскиот комплекс „Примери“

Вовед

МАХАТМА ГАНДИ

Животот и делото на Ганди

Кратка биографија
Сатиаграха
Солениот марш

Цитати и говори на Ганди

Позадина

Историја на Јужна Африка
Историја на Индија

Maтеријали за Ганди

Линкови за Ганди

ДЕЗМОНД ТУТУ

Животот и делото на Туту

Кратка биографија
Значење

Цитати и говори на Туту

Говор по повод добивањето на Нобеловата награда
Писмо до премиерот Форстер
Интервјуа со Туту

Позадина: Aпатхејдот и Јужна Африка

Maтеријали за Туту

Линкови за Туту

МАРТИН ЛУТЕР КИНГ

Животот и делото на Кинг

Цитати и говори на Кинг

"Јас имам еден сон"
Говор по повод добивањето на Нобеловата награда

Позадина: Движење за човековите права во САД

Бојкотот на автобуси во Монтгомери
Бирмингем
Маршот кон Вашингтон

Maтеријали за Кинг

Линкови за Кинг

Peace People

Животот на Бети Вилијамс и Мајрид Кориген

Цитати и говори на Вилијамс и Кориген

Говор по повод добивањето на Нобеловата награда
Писмо до Лук
The Field
Интервју со Бети Вилијамс
Интервју со Мајрид Кориген

Позадина: Конфликтот во Северна Ирска

Хронологија
Историјата на Ирска
"Проблемите" во 20 век
Градот
Дери / Лондондери

Maтеријали за Вилијамс и Кориген

Линкови за Peace People и конфликтот во Северна Ирска

ЈИЦАК РАБИН

Животот и делото на Рабин

Кратка биографија

Цитати и говори на Рабин

Последниот говор на Рабин
Говор по повод добивањето на Нобеловата награда

Позадина: Конфликтот на Блискиот Исток

Хронологија
Историјата на Израел

Maтеријали за Рабин

Линкови за Рабин

РИГОБЕРТА МЕНЧУ

Животот и делото на Менчу

Цитати и говори на Менчу

Говор по повод добивањето на Нобеловата награда
Интервју со Менчу

Позадина: Гватемала

Maтеријали за Менчу

Линкови за Менчу

МАЈКА ТЕРЕЗА

Животот и делото на Мајка Тереза

Цитати и говори на Мајка Тереза

Интервју
Говор по повод добивањето на Нобеловата награда
Молитви

Позадина: Kaлкута

Maтеријали за Тереза

Линкови за Тереза

ДИТРИХ БОНХЕФЕР

Животот и делото на Бонхефер

Цитати и говори на Бонхефер

Позадина: Национал-социјалистичката диктатура

Maтеријали за Бонхефер

Филмови и медиуми

Линкови за Бонхефер

[Почеток на страна]

 

Теми:  > Веб 2.0 <  I Човекови права  I  Примери  I  Демократиија  I  Партии  I  Европа  I  Глобализација  I  Обединети нации  I  Одржливост

Методи:    Политичка дидактика    II    Педагогија на мирот    II    Методи

     

Оваа онлајн-понуда за политичко образование беше развиена од agora-wissen, Друштвото за пренесување знаење за нови медиуми и политичко образование од Штутгарт (GbR). За прашања или забелешки обратете се до нас.