Metode

 

Osnovni kurs 1
Sadržaj
Pregled


 

Metode

Tematski kompleks: Metode u nastavi političkog obrazovanja

Zbog čega postoji nastava iz oblasti političkog obrazovanja i kako se ona može profesionalno isplanirati i pripremiti objašnjavali smo u okviru tematskog kompleksa "Politička didaktika" na Obrazovnom serveru D@dalos. Tamo smo, između ostalog, obradili četiri koraka pripreme nastave:
 
bulletKorak 1: Uvođenje u specifičnu oblast
bulletKorak 2: Odabir didaktičke perspektive
bulletKorak 3: Formuliranje teme
bulletKorak 4: Planiranje toka nastave

Tematski kompleks koji je pred Vama neka je vrsta dopune već spomenutog tematskog kompleksa i bavi se metodama i didaktičkim principima u nastavi političkog obrazovanja. Daje Vam, dakle, praktičan alat bez kojeg se ne može uspješno sprovesti nastava niti iz jednog predmeta. Šta se tačno podrazumijeva pod ovim pojašnjava Osnovni kurs 1.

Osnovni kurs 2 posvećen je različitim didaktičkim principima, koji su se pokazali kao izuzetno korisni za nastavu iz oblasti političkog obrazovanja. Sljedeća dva Osnovna kursa predstavljaju neke od najvažnijih metoda za nastavu iz oblasti političkog obrazovanja. U Osnovnom kursu 3 predstavljene su osnovne metode, a Osnovni kurs 4 se bavi metodama specijaliziranim za nastavu u oblasti političkog obrazovanja. 

Zaključni osnovni kurs još jednom podvlači činjenicu da nastava iz oblasti političkog obrazovanja predstavlja određeni specifikum i da se ne može tako lako usporediti sa nastavom bilo kojeg drugog predmeta. Znanje o demokratiji i preduslovi koji se moraju stvoriti za stvarnu demokratiju ne mogu se prenositi samo teoretski, već  se moraju i praktično uvježbati, prije svega u školama (Osnovni kurs 5).

Radi orijentacije i navigacije na raspolaganju Vam stoji grafički pregled tematskog kompleksa te pregled sadržaja sa direktnim linkovima što vode do pojedinačnih stranica i odlomaka unutar ovog tematskog kompleksa.

[Autor: Ragnar Müller]

[Početak stranice]

 

Teme:  Ljudska prava  I  Uzori  I  Demokratija  I  Partije  I  Evropa  I  Globalizacija  I  Ujedinjene nacije  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    II    Pedagogija mira    II    Metode

     


Ovu online ponudu političkog obrazovanja razvila je agora-wissen, študgartsko društvo za političko opismenjavanje putem novih medija (GbR). Ukoliko imate pitanja ili nekih sugestija, molimo Vas da nam se obratite.