Partije
na gore Ljudska prava Uzori Demokracija Partije Europa Ujedinjeni narodi Globalizacija Održivi razvoj Politicka didaktika Pedagogija mira Metode

 

Osnovni kurs 1
Pregled
Sadrzaj
Glosar
Linklista


 

Stranke

U demokraciji modernog masovnog društva političke su stranke veoma bitan element. Stranke koje su nastale iz društva danas u većini demokracija predstavljaju posrednike između građana i ustavnih tijela. U većini slučajeva one sežu u državnu sferu, a njihovi članovi dobivaju službe u državnim tijelima. Neki smatraju da je utjecaj stranaka prevelik i izražavaju svoju kritiku, upozoravajući da one imaju previše moći.  

Različiti dijelovi ovog tematskog kompleksa, koji je usko povezan s tematskim kompleksom Demokracija - a unutar tog kompleksa posebno s Osnovnom cjelinom 4 -, postavljaju opća pitanja o tome što su stranke, kako su nastale i koju funkciju imaju u političkom sistemu. Težište je stavljeno na njihovu ulogu posrednika između "naroda" i "države", što je zadatak koji stranke ispunjavaju zajedno sa savezima, medijima i drugim institucijama. Uz to su predstavljena dva veoma bitna stranačka sistema: SAD-a i Velike Britanije. Konačno, ovaj tematski kompleks bavi se i vrlo bitnim kritičnim točkama moderne stranačke demokracije, odnosno pitanjem: Je li moderna demokracija postala "stranačka država"?  

"Stranka je organizirano mišljenje."
[Benjamin Disraeli]

"Jedna stranka je jedinstvo svih oni koji sebi umišljaju da su istomišljenici."
[Charles Tschopp]

"Jedna stranka može predstavljati samo jedno sredstvo i uvijek s istim ciljem, a to je moć."
[Jean Paul Sartre]

[Početak stranice]

Upute za korištenje

Prije nego posvetite pozornost našoj ponudi nastavnih materijala, na raspolaganju vam je još nekoliko savjeta za korištenje ponude:

Pregled Navigacija Brzi pregled

Ako posjetite stranicu "Sadržaj" (s detaljnim pregledom svih elemenata tematskog kompleksa Stranke) i/ili ako posjetite stranicu "Pregled" (s grafičkim pregledom svih elemenata) vrlo brzo ćete steći dojam o tome što je sve obuhvaćeno ovim tematskim kompleksom. Obje stranice otvorit će se u novom prozorčiću. Kad zatvorite te prozorčiće, opet ćete se naći na početnoj stranici. 

Horizontalne navigacijske ljestvice s linkovima pri vrhu stranice vode vas do stranica koje su u istoj razini kao i stranica na kojoj se upravo nalazite. 
Vertikalne navigacijske ljestvice s linkovima gore lijevo vode vas do podređenih stranica, do dokumenata i grafikona koji su povezani sa stranicom na kojoj se upravo nalazite. 

Ako želite brzi pregled kroz tematski kompleks Uzori, radi orijentacije, kliknite na plave pravokutnike koji se nalaze pri dnu svake stranice. Oni će vas voditi kroz cjelokupan tematski kompleks.  

[Početak stranice]

 


Teme
:   Ljudska Prava  I  Uzori  I  Demokracija  I  Partije  I  Europa  I  Globalizacija  I  Ujedinjeni narodi  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    I    Pedagogija mira    I    Metode

        

Ovu on-line ponudu iz područja političkog obrazovanja razvilo je i pripremilo društvo agora-wissen. To je stuttgartsko društvo za političko obrazovanje i promicanje znanja o novim medijima (GbR). Ako imate nekih pitanja ili sugestija, obratite nam se putem e-maila.