Uzori
na gore Ljudska prava Uzori Demokracija Partije Europa Ujedinjeni narodi Globalizacija Održivi razvoj Politicka didaktika Pedagogija mira Metode

 

Uvod
Glosar
Pregled
Sadrzaj
Lista linkova


 

Uzori

Svi mi se orijentiramo prema nekim uzorima. Svatko prema nekim drugim. U okviru ovog tematskog kompleksa bit će predstavljene ličnosti koje su postigle nešto izuzetno. Izbor tih ličnosti, naravno, nije potpun, ali nije ni samovoljno napravljen. To se ogleda i u tome da su gotovo svi "naši uzori" nagrađeni najvišim priznanjem koje čovječanstvo dodjeljuje, Nobelovom nagradom za mir. Svi oni su djelovali, ostavili za sobom neku vrstu refleksije, izlagali se opasnosti da bi se suprotstavili nepravdi. Svi oni učinili su ovaj svijet malo boljim.  

Ovaj tematski kompleks stoji između tematskih kompleksa Ljudska prava i Demokracija. Jer ličnosti koje ćemo predstaviti zauzimale su se za provođenje ljudskih prava, a samim tim ojačale su i demokraciju. Za sve njih vrijedi i obrnuta tvrdnja: zalagali su se za to da demokracija zaživi, a tim su služili i ideji provedbe ljudskih prava. Ljudska prava i demokracija ne mogu se odvojiti jedno od drugog, a oboje ostaju prazni bez ljudi koji omogućavaju njihovo postojanje. 

"Ništa veliko i dobro na ovom planetu nije se dogodilo bez entuzijazma... Oni za koje se smatralo da su sanjari i vizionari najviše su pridonijeli čovječanstvu. Unatoc svim porugama, protjerivanju i nepoštivanju, oni su išli naprijed, i iako ponekad ne bi dospijevali do cilja, dospijevali bi nešto dalje i pomicali bi granice već postojećeg."
[J. G. Herder]

Upute za korištenje naći ćete dolje na ovoj stranici, a objašnjenja o strukturi i konceptu tematskog kompleksa o uzorima naći ćete u uvodu.

[Početak stranice]

Upute za korištenje

Prije nego posveteite svoji pozornost našoj ponudi nastavnih materijala, još nekoliko savjeta za korištenje:

Pregled Navigacija Brzi pregled

Ako posjetite stranicu "Sadržaj" (s detaljnim pregledom svih elemenata tematskog kompleksa Uzori) i/ili ako posjetite stranicu "Pregled" (s grafičkim pregledom svih elemenata) vrlo brzo ćete steći dojam što je sve obuhvaćeno ovim tematskim kompleksom. Obje stranice otvorit će se u novom prozorčiću. Kada zatvorite te prozorčiće, opet ćete se naći na ovoj početnoj stranici. 

Horizontalne navigacijske ljestvice s linkovima u vrhu stranice vode vas do stranica koje su u istom nivou kao i stranica na kojoj se upravo nalazite. 
Vertikalne navigacijske ljestvice sa linkovima gore lijevo vode Vas do podređenih stranica, do dokumenata i grafika koje su povezane sa stranicom na kojoj se upravo nalazite. 

Ako želite brzi pregled kroz tematski kompleks Uzori radi orijentacije, onda kliknite na plave pavokutnike koji se nalaze na dnu svake stranice. Oni će vas voditi kroz cijelokupan tematski kompleks.  

[Početak stranice]

 


Teme
:   Ljudska Prava  I  Uzori  I  Demokracija  I  Partije  I  Europa  I  Globalizacija  I  Ujedinjeni narodi  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    I    Pedagogija mira    I    Metode

        

Ovu on-line ponudu iz područja političkog obrazovanja razvilo je i pripremilo društvo agora-wissen. To je stuttgartsko društvo za političko obrazovanje i promicanje znanja o novim medijima (GbR). Ako imate nekih pitanja ili sugestija, obratite nam se putem e-maila.