Tutu
na gore Gandhi Tutu Martin L. King Peace People Rabin R. Menchú Majka Tereza

 

Zivot
Citati
Pozadina
Materijali
Lista linkova


 

Uzori

Desmond Tutu je jedna od ključnih figura u povijesti 20. stoljeca zbog zasluga u prevladavanju režima apartheida u Južnoj Africi. Međunarodne sankcije koje su protiv Južne Afrike uvedene djelomično zahvaljujući i njemu uvelike su pridonijele padu nepravednog režima. I nakon prevladavanja režima apartheida biskup Tutu je igrao važnu ulogu u mukotrpnom procesu savladavanja prošlosti i pomirenja u njegovoj zemlji. Već 1984. godine dodijeljena mu je Nobelova nagrada za mir. 

Život i djelo: Dva teksta posvećena su ličnosti, životu i značenju Tutua u borbi protiv apartheida u Južnoj Africi. 

Citati i govori: Osim zbirke citata na raspolaganju Vam je i njegov govor na dodjeli Nobelove nagrade, intrevjui i poznato Tutuovo pismo premijeru. 

Pozadina: Pozadinu za Tutuov život i djelo čini režim apartheida u Južnoj Africi, kojem je na Obrazovnom serveru D@dalos posvećena jedna Proširena tema. 

Materijali: Tri novinska članka iz 1984., 1985. i 1998. rasvjetljavaju Tutuovu ulogu u borbi protiv apartheida i njegovu ulogu predsjedavajućeg Komisije za pomirenje u Južnoj Africi. 

Lista linkova: Izabrani izvori informacija o Tutuu na Internetu opisani su na ovoj stranici da bi vam olakšali pretraživanje. 

Citat

Ja se suprotstavljam i nasilju onih koji žele održati nepravedan sistem i nasilju onih koji ga žele srušiti. 
[Desmond Tutu]

[Početak stranice]

U svojoj borbi protiv nepravednosti i nepoštivanja ljudi u režimu apartheida Desmond Tutu je jasno definirao svoj cilj. Borio se za "demokratično i pravedno društvo u kojem ne smije biti podjele između rasa". 
Sljedeće tačke predstavljaju njegove minimalne zahtjeve: 

1. Jednaka građanska prava za sve.
2. Ukidanje Zakona o putovnicama u Južnoj Africi.
3. Zajednički obrazovni sustav.
4. Ukidanje nasilnog preseljavanja iz Južne Afrike u tzv. Homelands.

[Početak stranice]

 


Teme
:   Ljudska Prava  I  Uzori  I  Demokracija  I  Partije  I  Europa  I  Globalizacija  I  Ujedinjeni narodi  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    I    Pedagogija mira    I    Metode

        

Ovu on-line ponudu iz područja političkog obrazovanja razvilo je i pripremilo društvo agora-wissen. To je stuttgartsko društvo za političko obrazovanje i promicanje znanja o novim medijima (GbR). Ako imate nekih pitanja ili sugestija, obratite nam se putem e-maila.