Rabin
na gore Gandhi Tutu Martin L. King Peace People Rabin R. Menchú Majka Tereza

 

Zivot
Citati
Pozadina
Materijali
Lista linkova


 

Uzori

Yitzhak Rabin, jedan od najvažnijih državnika Izraela, 27 godina bio je vojnik te se nakon toga okrenuo političkoj karijeri. Odlučujući korak preobražaja od heroja rata do simbola mira za mirovni proces na Bliskom istoku napravio je kad je drugi put postao premijer Izraela. Zajedno sa svojim ministrom vanjskih poslova Shimonom Peresom borio se za mir i pri tom surađivao s državama i političarima protiv kojih je vodio brojne ratove. Povijesno rukovanje između njega i Jassira Arafata pred Bijelom kućom u Washingtonu markira početak mirovnog procesa. Sva trojica - Rabin, Peres i Arafat - 1994. godine odlikovani su Nobelovom nagradom za mir.

Život i djelo:  Jedan doista iscrpan tekst predstavlja razvoj Rabina od mladog vojnika do državnika koji je mirovnom procesu dao odlučujuće impulse. 

Citati i govori: Odabrana su tri najvažnija Rabinova govora: njegov posljednji govor, govor na dodjeli Nobelove nagrede 1994. godine i govor pri potpisivanju prvog sporazuma između Izraela i Palestinaca 1993. godine. 

Pozadina: Pozadinu za Rabinov život i djelo čini povijest Izraela i konflikta na Bliskom istoku. 

Materijali: Poznat je posmrtni govor Rabinove unuke, koji uz ostale materijale možete pronaći u ovom odlomku. 

Lista linkova: Odabrani izvori informacija na Internetu o Rabinu opisani su na ovoj stranici, da bi vam olakšali pretraživanje.  

Citat

"We should not let the land flowing with milk and honey, become the land flowing with blood and tears."

[Yitzhak Rabin]

[Početak stranice]

 


Teme
:   Ljudska Prava  I  Uzori  I  Demokracija  I  Partije  I  Europa  I  Globalizacija  I  Ujedinjeni narodi  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    I    Pedagogija mira    I    Metode

        

Ovu on-line ponudu iz područja političkog obrazovanja razvilo je i pripremilo društvo agora-wissen. To je stuttgartsko društvo za političko obrazovanje i promicanje znanja o novim medijima (GbR). Ako imate nekih pitanja ili sugestija, obratite nam se putem e-maila.