Gandhi
na gore Gandhi Tutu Martin L. King Peace People Rabin R. Menchú Majka Tereza

 

Zivot
Citati
Pozadina
Materijali
Lista linkova


 

Uzori

Mahatma Gandhi ubraja se u najfascinantnije ličnosti 20. stoljeca. Njegov nenasilni istup protiv diskriminiranja u Južnoafrickoj Republici i Indiji, zajedno s učenjem koje je iz toga razultiralo, učinili su ga jednim od najbitnijih uzora čovječanstva. Njega su inspirirali mnogobrojni ljudi, naposljetku i američki borac za građanska prava Martin Luther King. U najtamnija poglavlja povijesti dodjele Nobelove nagrade svakako pripada činjenica da Komitet nije odlučio nagradu dodijeliti Gandhiju. Tekst koji slijedi govori o Gandhijevu djelovanju u Indiji. Ono što još možete naći u ovom odjeljku prikazano je u sljedećoj tablici: 

Život i djelo: Iscrpan tekst posvećen životu i djelu Mahatme Gandhija u Južnoafrickoj Republici i Indiji

Citati: U ovom odjeljku naći ćete Gandhijeve citate, među ostalim o temama kao što su nenasilje, civilna neposlušnost i moral.  

Pozadina: Povijest Južne Afrike i Indije pozadina su za Gandhijevo djelovanje.  

Materijali: U ovom su odlomku prikupljeni citati i tekstovi o Gandhiju, među ostalim ono što je Martin Luther King rekao o Gandhiju.

Lista linkova: Odabrani izvori informacija na Internetu o Gandhiju opisani su na ovoj stranici kako bi vam olakšali pretraživanje. 

Citat

Ja mrzim privilegije i monopole. Sve ono što se ne može podijeliti s narodnim masama, ja kategorički odbijam. 

[Mahatma Gandhi]

[Početak stranice]

Gandhijevo djelovanje u Indiji

Indija prije 15. kolovoza 1947.

Neki statistički podaci britanske Indije predstavljaju stanje prije 15. kolovoza 1947. godine, u kojoj se Gandhi našao nakon svog povratka: 410 milijuna stanovnika, od toga 281 milijuna hindusa, 115 milijuna muslimana, 7 milijuna kršćana, 6 milijuna sikha, nasuprot 150.000 Engleza. Hindusi su bili podijeljeni u 3000 kasti i podkasti, od toga otprilike 70 milijuna "nedodirljivih" i potomaka domaćih stanovnika. Pod britanskom vladavinom bilo je 310 milijuna stanovnika koji su nastanjivali oko dvije trćine podrucja. Jedna trećina zemlje, s oko 100 milijuna stanovnika, bila je podijeljena u 565 kneževina; sa 15 jezika i 845 dijalekata. Neopisivo siromaštvo i 85-postotna nepismenost (...) stajali su na putu neovisnosti.   

[daljnje informacije o povijesti Indije naći ćete na stranici Indija.]

Gandhi je polako dobivao sve veću podršku u indijskom narodu 

Kad se Gandhi vratio u Indiju, počeo je širiti svoja razmišljanja i u javnosti. Civilni otpor neograničenoj vlast Engleza pokazao se i u Maršu soli 1930. godine, čime je srušen državni monopol nad solju i Indijci su dobili ekonomske olakšice. Gandhiju je bilo bitno svoje zemljake naučiti da se vojnu vladavinu Britanaca može pobijediti jačom moralnom snagom. Dok je u početku nenasilno oprobavanje moći propadalo uglavnom zbog neposlušnosti mase, Gandhi je s vremenom osvajao sve više povjerenja i podrške u indijskom narodu te je tako mogao jačati i nacionalnu samosvijest. 

Cijenio je jednostavan život i vreteno proglasio znakom takve životne forme 

Gandhijev put vodio ga je natrag na izvore snage religije. Vatreno se borio protiv industrijalizacije i pokušao je okrenuti svoje zemljake protiv zapadnjačkog razmišljanja i životnih formi. Cijenio je jednostavan život, koji je upražnjavao vegetarijanstvom, izuzetnom higijenom i ljekovitom moći prirode. Znakom takve životne forme proglasio je vreteno i preklinjao je Indijce da razviju seosku industriju tako što će sami presti i tkati štofove te da se na taj način suprotstave engleskoj tekstilnoj industriji. S vremana na vrijeme, prije svojih obraćanja slušateljima, sjeo bi za vreteno i počeo raditi, da bi i na taj način reklamirao svoju ideju. 

Za Gandhija je jedan od važnijih ciljeva bio pomirenje hindusa koji su pripadali određenoj kasti i onih "nedodirljivih", no njega ipak nije mogao ostvariti. Možda je to i zbog toga što je proklinjao nedodirljive da jedno ZA za svoj život pronađu u poštivanju i nesigurnosti. Dok je "postom do smrti", koji je smatrao obvezujućim i prisilnim, uspio približiti hinduse i parie, to mu nije uspjelo između hindusa i muslimana. Pripadnici njegove vlastite religijske zajednice uskratili su mu povjerenje tako da je došlo do krvavih sukoba između posvađanih grupa. Kad je konačno 15. kolovoza 1947. godine postignuta i proglašena neovisnost Indije, istodobno je uslijedilo odvajanje Indije i Pakistana. 

S velikom je brigom promatrao kako se svađaju pojedine grupe

Iako je Gandhijeva predodžba nenasilja ostala nasljedstvo, pri tome se ne smije previdjeti da on sa svojim jednostranim načinom života i "vraćanjem jednostavnom životu" nije mogao odgovoriti zahtjevima vremena i da je samim tim stajao na putu političkim odlukama modernog državnog bića. 

Cijeli svoj život borio za nenasilnu politiku. S velikom je brigom promatrao kako se i nakon proglašenja nezavisnosti pojedine grupe svađaju. Pokušavao je posredovati u tim sukobima i pozivao je na bratstvo religija. Covjek kojemu je indijski pjesnik Tagore dao ime Mahatma (velika duša), imao je dramatican kraj: 30. sijecnja 1948. godine ubijen je hicima iz pištolja. Deset dana prije njegove smrti na jednom posjedu, na kojem je on održavao molitvu, eksplodirala je bomba. Kao da je slutio smrt, nekoliko dana prije atentata Gandhi je rekao: "Ako trebam poginuti od metka nekog luđaka, to moram učiniti smijući se. U meni ne smije biti srdžbe. Bog mora biti u mom srcu i na mojim usnama, a vi mi morate obećati jedno: Ako se tako nešto dogodi, vi ne smijete prolijevati suze. Ja svoju dužnost prema čovječanstvu nisam preuzeo zbog molbe nekog čovjeka niti je se mogu odreći da me to neko zamoli. Ostao sam onakvim kakvim me Bog stvorio i radio sam onako kako mi je on kazivao. Pustite ga da od mene učini ono što on hoće. Ako želi, može me ubiti. Ja mislim da radim onako kako mi on zapovjeda."  

Vijest o njegovoj smrti u cijelom je svijetu primljena s tugom. Ujedinjeni narodi spustili su svoju zastavu na pola koplja. Od Vatikana do Kremlja, svi su slali brzojave sucuti. Gandhi je ostao veliki uzor u cijelom svijetu. 

[preuzeto iz: Gerhard Zimmermann, Oni su se opirali, Neukirchen-Vluyn 1995., 49ff.]

[početak stranice]

"Bogati za sebe ostavljaju prekomjerne rezerve stvari koje im nisu potrebne, dok milijuni žive na rubu gladi. Ako bi svatko ograničio svoj posjed samo na ono što mu je zaista potrebno, nitko ne bi morao živjeti u bijedi i svi bi bili zadovoljni." 

[Početak stranice]

 


Teme
:   Ljudska Prava  I  Uzori  I  Demokracija  I  Partije  I  Europa  I  Globalizacija  I  Ujedinjeni narodi  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    I    Pedagogija mira    I    Metode

        

Ovu on-line ponudu iz područja političkog obrazovanja razvilo je i pripremilo društvo agora-wissen. To je stuttgartsko društvo za političko obrazovanje i promicanje znanja o novim medijima (GbR). Ako imate nekih pitanja ili sugestija, obratite nam se putem e-maila.