R. Menchú
na gore Gandhi Tutu Martin L. King Peace People Rabin R. Menchú Majka Tereza

 

Zivot
Citati
Pozadina
Materijali
Lista linkova


 

Uzori

Kao prva pripadnica naroda Indigo i najmlađa svecenica Rigoberta Menchú iz Guatemale dobila je 1992. godine Nobelovu nagradu za mir. Dodjelivanje nagrade Quiché-Indijanki bilo je sve drugo osim kontroverzno. Njen odnos prema nasilnom otporu u njenoj domovini, koja se ubraja u tešku bilancu koje čine zemlje sa povredama ljudskih prava, za neke kritičare nije bio dovoljan. Uspjeh njene autobigorafije "Yo, Rigoberta Menchú", koja se pojavila 1983. godine, ne samo da je skrenuo pažnju svjetske javnosti na svakodnevne povrede ljudskih prava u njenoj zemlji nego je napravio i jedan veoma važan događaj na putu priznavanja prava indigo-narodima diljem svijeta.  

Život i djelo: Roditelji i jedan brat stradali su kao žrtve vojske, dva druga brata umrli su veoma mladi zbog posljedica siromaštva, a Rigoberta Menchú pobjegla je u Meksiko. 

Citati i govori: Osim govora na dodjeli Nobelove nagrade, u ovom odlomku stoji vam na raspolaganju i jedan intervju s Rigobertom Menchú.

Pozadina: Povijest Guatemale od kolonizacije do modernog režima nepravde čine pozadinu za život i djelo Rigoberte Menchú.

Materijali: Kratki portret i izvještaji iz tiska, prije svega iz 1992. godine, rasvjetljavaju značenje Quiché-Indijanke koja se i danas bori za prava indigo-naroda. 

Linsta linkova: Odabrani izvori informacioja na Intrenetu o Rigoberti Menchu, opisani na ovoj stranici, olakašat će vam pretraživanje. 

Citat

"Rigoberta Menchú se kako u svojoj zemlji, tako i na američkom kontinentu, pa i svugdje u svijetu zauzima za mir i pomirenje, prelazeći etničke, kulturne i socijalne linije razdvajanja." [Sejersted, Predsjedavajući Komitata za dodjelu Nobelove nagrade 1992.]

[Početak stranice]

 


Teme
:   Ljudska Prava  I  Uzori  I  Demokracija  I  Partije  I  Europa  I  Globalizacija  I  Ujedinjeni narodi  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    I    Pedagogija mira    I    Metode

        

Ovu on-line ponudu iz područja političkog obrazovanja razvilo je i pripremilo društvo agora-wissen. To je stuttgartsko društvo za političko obrazovanje i promicanje znanja o novim medijima (GbR). Ako imate nekih pitanja ili sugestija, obratite nam se putem e-maila.