Peace People
na gore Gandhi Tutu Martin L. King Peace People Rabin R. Menchú Majka Tereza

 

Zivot
Citati
Pozadina
Materijali
Lista linkova


 

Uzori

Kad u jednoj nesreći u Belfastu 1976. godiine umire troje djece, čaša je prepuna. - Nasilje se mora okončati, Sjeverna Irska već predugo pati zbog građanskog rata - to su misli mnogih. Betty Williams i Mairead Corrigan odlučile su se djelovati. One se, u situaciji kakva vlada ("Troubles"), usuđuju učiniti prvi korak prema pomirenju. Iz njihove spontane reakcije nastaje mirovni pokret. Odlikovane su Nobelovom nagradom za mir. 

 

Život i djelo: prije kolovoza 1976. godine obje nositeljice Nobelove nagrade bile su obicne zasposlene žene u Belfastu. Od tada diljem svijeta rade za mir. 

Citati i govori: Pored citata i govora obje nositeljice Nobelove nagrade za mir, uvid u njihovo djelo omogućavaju Vam i jedno pismo i iscrpni intervjui.

Pozadina: "Troubles" u Sjevernoj Irskoj izazvao je djelovanje ovih dviju žena. U ovom odjeljku naći ćete tekstove i kronologiju o povijesti (Sjeverne) Irske. 

Materijali: Uz govor održan na dodjeli Nobelove nagrade za mir, u ovom odjeljku pronaći ćete, na primjer, jedan apel Ujedinjenim narodima koji su potpisale obje ove zadivljujuće žene. 

Lista linkova: Izabrani izvori informacija na Internetu o Betty Williams i Mairead Corrigan opisani su na ovoj stranici kako bi vam olakšali pretraživanje. 

Citat

Betty Williams i Mairead Corrigan pokazale su nam što obični ljudi mogu uciniti za unapređenje mira. 
[Egil Aarvik u svom govoru na dodjeli Nobelove nagrade za mir 1976. godine]

[Početak stranice]

 


Teme
:   Ljudska Prava  I  Uzori  I  Demokracija  I  Partije  I  Europa  I  Globalizacija  I  Ujedinjeni narodi  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    I    Pedagogija mira    I    Metode

        

Ovu on-line ponudu iz područja političkog obrazovanja razvilo je i pripremilo društvo agora-wissen. To je stuttgartsko društvo za političko obrazovanje i promicanje znanja o novim medijima (GbR). Ako imate nekih pitanja ili sugestija, obratite nam se putem e-maila.