Lista linkova
na gore Uvod Glosar Pregled Sadrzaj Lista linkova

 


 

Uzori

World Wide Web


Linkovi uz tematski kompleks Uzori

Pregled:

U pojedinačnim odjeljcima o uzorima koje vam predstavljamo naći ćete liste linkova sa linkovima o izvorima informacija vezanim za pojedine ličnosti. Klikom na linkove u sljedećoj tablici dospjet ćete do tih lista linkova. Dalje na ovoj stranici naći ćete nešto proširenije linkove koji vode do web stranica o pojedinačnim osobama koje su od posebnog interesa za tematski kompleks Uzori.  

Linkovi o Mahatmi Gandhiju

Linkovi o Martinu Lutheru Kingu

Linkovi o Peace People

Linkovi o biskupu Tutuu

Linkovi o Yitzhaku Rabinu

Linkovi o Majci Terezi

Linkovi o Rigoberti Menchú    

[Početak stranice]

Službena web-stranica Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade: http://www.nobel.se/peace/index.html

Pored statuta Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade i tekstova o dodjeli Nobelove nagrade na ovoj web-stranici može se naći Lista svih nocitelja Nobelove nagrade od 1901.-2000. O svakoj osobi ili instituciji koja je dobila Nobelovu nagradu na raspolaganju su vam fotografija i nekoliko osnovnih informacija. Do ove liste dospjet ćete putem nešto prikrivenog linka koji se nalazi na horizontalnoj navigacijskoj ljestvici u vrhu stranice i nosi ime "Laureates".

[Početak stranice]

http://www.peacejam.org 

PeaceJam je internacionalni obrazovni projekt u kojem sudjeluju mnogobrojni nosioci Nobelove nagrade. Ukoliko pogledate "Mission Statement" koji se nalazi na ovoj stranici biće Vam jasni ciljevi ovog projekta: "PeaceJam is an international education program built around leading Nobel Peace Laureates who work personally with youth to pass on the spirit, skills and wisdom they embody. The goal of PeaceJam is to inspire a new generation of peacemakers who will transform their local communities, themselves and the world."

[Početak stranice]

Norbert's Bookmarks for a Better World: http://www.betterworldlinks.org

Na ovoj stranici može se naći zadivljujuća zbirka linkova, koja u međuvremenu obuhvaca više od 20.000 linkova. Linkovi su izlistani abecednim redom po izuzetnim osobama i to podijeljeni po kategorijama (mir, okoliš, ljudska prava itd.). Pored ovih izuzetnih osoba predstavljenih u okviru ovog tematskog kompeksa na D@dalosu, na ovoj web stranici naći ćete linkove o hiljadama izuzetnih osoba iz svih mogućih zemalja i iz svih mogućih podrucja. Ovo je izuzetna polazna točka za pretraživanje na Internetu!

Mnogo zadovoljstva pri surfanju!!  

[Početak stranice]

 


Teme
:   Ljudska Prava  I  Uzori  I  Demokracija  I  Partije  I  Europa  I  Globalizacija  I  Ujedinjeni narodi  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    I    Pedagogija mira    I    Metode

        

Ovu on-line ponudu iz područja političkog obrazovanja razvilo je i pripremilo društvo agora-wissen. To je stuttgartsko društvo za političko obrazovanje i promicanje znanja o novim medijima (GbR). Ako imate nekih pitanja ili sugestija, obratite nam se putem e-maila.