Uvod
na gore Uvod Glosar Pregled Sadrzaj Lista linkova

 

Gandhi
Tutu
Martin L. King
Peace People
Rabin
R. Menchú
Majka Tereza


 

Uzori

Tematski komplaks Uzori podijeljen je u 7 odlomaka o 7 izuzetnih ličnosti (vidi dolje). Svi odlomci su, radi bolje orijentacije, analogno podijeljeni i obuhvacaju po 5 dijelova:

Život...

Citati...

Pozadina...

Materijali...

Lista linkova...

...Biografija i znacaj

...Tekstovi te osobe

...Povijesne informacije

...Tekstovi o osobi

...odabrani linkovi vezani za osobu

Kao pomoć pri orijentaciji na raspolaganju vam stoje sadržaj i grafički pregled. Teži pojmovi objašnjeni su u Glosaru.

Tematski kompleks Uzori...

...prikladan je i za mlađe učenike i dopunjuje oba ranija tematska kompleksa Demokracija i Ljudska prava. Na vrlo prikladan način ovaj tematski kompleks obogaćuje komponente o konkretnim osobama iz nastavnih materijala ponuđenih u ranijim tematskim kompleksima.

"Neprijatelji čovječanstva rapidno su dobili na moći, došli su vrlo blizu krajnjeg cilja, tj. uništenja zemlje. Nije moguće jednostavno ignorirati njih i baviti se izučavanjem i promatranjem duhovnih uzora koji nam još uvijek nešto znače. Stoga je jako bitno razgovarati i o onima koji su u našem monstruoznom stoljecu imali moć."
[Elias Canetti, 1981.]

[Početak stranice]

Uzori:

Mahatma Gandhi...

...ubraja se u najimpresivnije ličnosti 20. stoljeca uopće. Svojom metodom nenasilja utjecao i na druge licnosti koje obuhvacamo u tematskom kompleksu Uzori.  

Martin Luther King Jr...

...bio je izuzetna ličnost američkog pokreta za ravnopravnost građana. On je nenasilno promijenio američko društvo, a njegov govor "I Have a Dream" poznat je u cijelom svijeu.

Desmond Tutu...

...dao je odlučujući doprinos prevladavanju režima apartheida u Južnoafrickoj Republici. On još uvijek diljem svijeta radi na uspostavljanju mira.

Mairead Corrigan i Betty Williams...

...bile su dvije obične žene iz Belfasta. Nakon jedne nesreće odlučile su se na djelovanje, osnovale su Peace People i inicirale Pokret za mir u Sjevernoj Irskoj.

Yitzhak Rabin...

...svoju je karijeru počeo kao vojnik u Izraelu. Kao političar mirovnom je procesu dao  odlučujuće impulse, a ubio ga je jedan fanatik. 

Rigoberta Menchú...

...odrasla je u siromaštvu u Guatemali. Vojska je ubila mnoge članove njene obitelji, a ona se i danas bori za ljudska prava i domorodačke narode.  

Majka Tereza...

...je u povijesti 20. stoljeca zabilježena kao "svetica dobra". Njen angažman za najsiromašnije u Kalkutti učinio ju je nezaboravnom.

?

Tko vam nedostaje?

 

Pišite nam tko je vaš uzor i zašto!

Radovat ćemo se vašem prijedlogu putem e-maila na adresu:  Ragnar.Mueller@dadalos.org

[Početak stranice]

 


Teme
:   Ljudska Prava  I  Uzori  I  Demokracija  I  Partije  I  Europa  I  Globalizacija  I  Ujedinjeni narodi  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    I    Pedagogija mira    I    Metode

        

Ovu on-line ponudu iz područja političkog obrazovanja razvilo je i pripremilo društvo agora-wissen. To je stuttgartsko društvo za političko obrazovanje i promicanje znanja o novim medijima (GbR). Ako imate nekih pitanja ili sugestija, obratite nam se putem e-maila.