Lista linkova
na gore Osnovna cj. 1 Pregled Sadrzaj Kronologija Lista linkova

 


 

Ljudska prava

Ova grafika ukazuje na internet. Na taj nacin su u tekstu markirane liste linkova ili upute/uputstva na neke internet - stranice vrijedne preporuke.

Linkovi na temu ljudska prava

Pregled predstavljenih linkova:

[Klikom na link koji Vas zanima dospijet ćete do  kratkog opisa stranice, a odatle direktno do Online-ponude dotične organizacije]

Amnesty International Human Rights Library Human Rights Watch
One World Ujedinjeni Narodi UNICEF
UNESCO UNHCHR Savjet Evrope

rifle.gif (3138 Byte)

Amnesty International: http://www.amnesty.org

Mnoge međunarodne nevladine organizacije, tzv. “INGOs” (International Non-Governmental Organizations) rano su spoznale mogućnosti Interneta za svoj rad i raspolažu s uzornim Online-ponudama. Ovo posebno važi za Amnesty International (AI), jednu od najpoznatijih organizacija ove vrste, koja se obavezala na borbu za ljudska prava. Moto AI-a pojašnjava zadatak i cilj organizacije: "working to protect human rights worldwide". Uz pomoć linka "About AI" u horizontalnoj navigacijskoj ljestvici dolazi se do kratkog teksta, u kojem su pobrojane organizacije i težišta samog rada istih.

AI ima oko milion članova u 162 države, te se s punim pravom može nazvati globalnom organizacijom. Osnovni zadaci su "campaigns to free all prisoners of conscience; ensure fair and prompt trials for political prisoners; abolish the death penalty, torture and other cruel treatment of prisoners". Osim toga u poglavlju "About AI" nalaze se linkovi s detaljnim informacijama o radu organizacije između ostalog o.:

bullet

Facts and figures about AI

bullet

AI - a brief history

bullet

Recommendations for the protection and promotion of human rights (12-Point-Program for the prevention of torture, 14-Point-Program for the prevention of extra judicial executions)

Naravno, na Web-stranici AI-a nalaze se i odnedavno poznati ali, širom svijeta cjenjeni izvještaji o ljudskim pravima iz jednog cijelog niza zemalja. Ovom su dodane još i stranice s osnovnim informacija o aktualnim kriznim regijama i pobunama, stranice s pozivima na učešće u tekućim kampanjama i akcijama. Upravo u ovom interaktivnom području je čar medija Interneta za rad organizacija kao što je AI. Putem globalnog medija Interneta javnost širom svijeta pokušava se mobilizirati i napraviti osjetljivijom.

Detaljna link lista na temu ljudskih prava – i optički i po navigacionoj strukturi – uobličava uspjelu Online-ponudu i AI-stranicu dodatno čini vrijednom uvodnom stranicom ze temu ljudskih prava u Internet mreži.

[Početak stranice]

Human Rights Library: http://www1.umn.edu/humanrts/

Tko traži dokumente i materijale na temu ljudskih prava, ne može zaobići Human Rights Library Univerziteta u Minnesoti. s uvodne stranice hiperlinkovi vode do pojedinačnih obimno obrađenih područja:

bullet

Treaties and other International Instruments

bullet

Bibliographies and Research Guides

bullet

Human Rights Education (!)

bullet

Asylum and Refugee Materials

bullet

Links to over 1000 other sites

Osim toga pod naslovom “Human Rights Search Engines” uz pomoć linka “Search for documents on multiple human rights sites” dolazi se do formulara koji nudi izvrsne i veoma različite mogućnosti traženja informacija, a samim tim daje pristup mnoštvu daljih izvora informacija. Sve u svemu ovo je pravi izvor svih zamislivih materijala i dokumenata na temu ljudskih prava.

[Početak stranice]

Human Rights Watch: http://www.hrw.org

Organizacija Human Rights Watch, osnovana 1978. godine pod imenom "Helsinki Watch", posvetila se kao i Amnesty International međunarodnoj zaštiti ljudskih prava. Ona se dijeli na pet regionalnih jedinica koje pokrivaju različite regione svijeta i posjeduje tri posebna tematska odjela: za zaštitu od oružja, za prava djece i žena. Ciljevi organizacije sročeni su na stranici s linkom "About Human Rights Watch" kako slijedi:  

"Human Rights Watch is dedicated to protecting the human rights of people around the world. We stand with victims and activists to prevent discrimination, to uphold political freedom, to protect people from inhumane conduct in wartime, and to bring offenders to justice. We investigate and expose human rights violations and hold abusers accountable (...)."

Online-ponuda između ostalog obuhvaća:

bullet

Aktualne vijesti na temu povrede ljudskih prava

bullet

Informacije o tekućim kampanjama u području zaštite ljudskih prava (npr. nagazne mine)

bullet

Publikacije organizacije (između ostalog godišnji HRW World Report)

bullet

Informacije, komentari, tekstovi s osnovnim informacijama o aktualnim problemima, kao na primjer, situacija u Istočnom Timoru

Vrlo uspjela je i karta svijeta, koja omogućava da se uz pomoć klika na pojedine države dođe do izvješća o njima. Na osnovu ovoga je vidljivo koliko je u međuvremenu ponuda informacija Human Rights Watch-a postala obimna.

[Početak stranice]

OneWorld: http://www.oneworld.net

Kod Online OneWorld radi se o Internet – ponudi britanske organizacije One World Broadcasting Trust, čiji je cilj da obezbjedi informacije o globalnim temama. Naravno, Internet za to nudi idealne preduvjete, zbog čega se početkom 1995. godine počelo s izgradnjom OneWorld Online. Na izvrsnoj Web-stranici, koja je u međuvremenu dobila mnoge nagrade, da je s obzirom na trajanje punjenja Homepage-a morala biti ustanovljena posebna stranica ("awards cabinet"), sročen je cilj Online-ponude ("about us: background"): 

"OneWorld is dedicated to promoting human rights and sustainable development by harnessing the democratic potential of the Internet. (...) Our aim is to bear witness to the injustice and to help people shed whatever light they can on it. (...) Bringing issues into the light, we believe, is a first step towards positive change."

Pored odgovarajućeg Layout-a i uspjelog dizajna Web-stranice posebno se mora naglasiti inovativna struktura ponude, koju trenutno posjećuje oko 250.000 posjetilaca mjesečno. Radi se o jednoj "Super-stranici", koja omogućava pristup i ima zajedničku funkciju traženja s ponudama više od 100 partner-organizacija. Pored pretraživača indeksi zemalja i tema olakšavaju pristup željenim informacijama. Još jedna posebnost je da je ustanovljen odjel ("next.gen") za djecu i mlade. 

Zahvaljujući izvanrednim mogućnostima rešerširanja informacija, koje osim OneWorld-ponude sadrže i Online-ponude brojnih partner-organizacija, radi se o vrlo uzornom izvoru informacija s dovoljno materijala i za najupornijeg surfera.

[Početak stranice]

Ujedinjeni Narodi: http://www.un.org

Nakon strahota i zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu osnovana je ova svjetska organizacija čijim centralnim ciljevima pripada provedba ljudskih prava. Godine 1948. ona je donijela "Opću povelju o ljudskim pravima", te u kasnijim godinama razvila i oplemenila instrumentarij za zaštitu ljudskih prava.  

Zato se ne treba čuditi da se webstranice Ujedinjenih Naroda ubrajaju u prve adrese kada započinjemo istraživanje po Internetu na temu "ljudska prava". Ovdje se mogu naći dokumenti, izvještaji i naravno prikupiti informacije o izgradnji i načinu funkcioniranja ove organizacije koja igra centralnu ulogu u zaštiti ljudskih prava. Inače, ovi dokumenti su na raspolaganju na raznim jezicima.

[Početak stranice]

UNICEF: http://www.unicef.org

UNICEF pripada posebnim organizacijama Ujedinjenih Naroda. Online - ponuda će na ovom obrazovnom serveru  biti opširno predstavljena u okviru proširene teme "prava djeteta" na jednoj posebnoj UNICEF-Stranici. Naravno, može se naći mnoštvo izvrsno pripremljenih informacija na temu prava djeteta, ali i široku ponudu na temu ljudska prava. 

Webstranica raspolaže s jednim posebnim dijelom za djecu i omladinu: Voices of Youth (VoY), koji u svakom slučaj vrijedi posjetiti. Pored toga postoji mnogo informacija i materijala za profesore, u što spada i jedan interaktivni dio, gdje se profesori iz cijelog svijeta virtuelno mogu sastati: Teachers Talking About Learning. 

[Početak stranice]

UNESCO: http://www.unesco.org

Na stranici posebne organizacije UN-a za naobrazbu, odgoj, nauku i komunikaciju mogu se, također, naći i opširne informacije na temu ljudska prava, a posebno o "međunarodnoj godini kulture mira" za koju je proglašena 2000. godina. Na toj stranici se mogu prikupiti informacije o projektima i tekućim kampanjama, tražiti dokumenta i još mnogo toga. Njemačkoj komisiji za UNESCO se treba zahvaliti za razvoj ovog obrazovnog servera.

[Početak stranice]

UNHCHR: http://www.unhchr.ch

Visoki Komesar za ljudska prava pri UN-u koordinira višestruke aktivnosti svjetske organizacije u području ljudskih prava. Online ponuda sadrži, između ostalog, jednu listu s instrumentima međunarodne zaštite ljudskih prava. 

[Početak stranice]

Savjet Europe: http://www.coe.int/ 

U osnovne oblasti rada Savjet Europe koje je osnovano 1949. godine spada zaštita i dalje kodificiranje ljudskih prava. 1950. godine Savjet Europe je donijelo Europsku Konvenciju o ljudskim pravima - koja je i do danas najsnažniji dokument koji se tiče zaštite ljudskih prava. U organe Savjet Europe spada pored Vijeća ministara i parlamentarne Skupštine i  Europski sud za ljudska prava, koji donosi okvirne odluke u oblasti ljudskih prava.  

Obimna online-ponuda nudi mnoštvo informacija o temi Ljudska prava, kojima je posvećen i poseban odjeljak - "Human Rights Web": http://www.coe.int/T/E/Human_rights/.

[Početak stranice]    [Osnovna cjelina 1]    [Pregledni dijagram]


Teme
:   Ljudska Prava  I  Uzori  I  Demokracija  I  Partije  I  Europa  I  Globalizacija  I  Ujedinjeni narodi  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    I    Pedagogija mira    I    Metode

        

Ovu on-line ponudu iz područja političkog obrazovanja razvilo je i pripremilo društvo agora-wissen. To je stuttgartsko društvo za političko obrazovanje i promicanje znanja o novim medijima (GbR). Ako imate nekih pitanja ili sugestija, obratite nam se putem e-maila.