Demokracija
na gore Ljudska prava Uzori Demokracija Partije Europa Ujedinjeni narodi Globalizacija Održivi razvoj Politicka didaktika Pedagogija mira Metode

 

Osnovni kurs 1
Pregled
Sadrzaj
Glosar
Lista linkova


 

Demokracija

"Demokracija je najlošija državna forma, ako izuzmemo sve ostale." Ta izjava pripisuje se bivšem britanskom premijeru Winstonu Churchillu. On je njome naglasio bitnu cinjenicu: nigdje ne postoji perfektna demokracija, no unatoc svim sadašnjim kritikama ona je najuspješniji postupak mirnog rješavanja konflikata. I svugdje u svijetu, u najrazličitijim regijama i sustavima, ljudi se pozivaju na demokraciju. 

Demokracija u nekoj zemlji živi od suradnje njenih građana. Preduvjet bilo kakvog angažiranja je znanje. Svojim angažmanom može pridonijeti samo onaj tko poznaje mehanizme i institucije u demokratskoj državi. Zbog toga se promicanje znanja smatra jednim od najvažnijih zadataka političkog obrazovanja, čiji je cilj punoljetan građanin. 

bulletŠto je demokracija? Koje forme demokracije postoje?
bulletKako se ona razvijala od samih početaka u antičkoj Grčkoj?
bulletŠto kažu najvažniji politički mislioci?
bulletKad je jedna država demokratska? Koje bitne elemente sadrži takva država?
bulletKako izgleda demokratsko društvo?
bulletS kojim se problemima demokracija konfrontira danas?

To su neka pitanja koja su obrađena u našem tematskom kompleksu Demokracija. U pet sekvenci osnovne cjeline s mnogobrojnim materijalima, tekstovima i dijagramima, kao i s posebnim odjeljcima uz teme kao što su: Izbori, Opozicija, Parlament, Klasici političke filozofije i mnoge druge, pokušavamo predstaviti sliku demokracije koja, među ostalim, jasno govori da ona nije stanje koje se jedanput dostigne i takvo ostaje, nego da ona predstavlja trajan zadatak. 

[Početak stranice]

Upute za korištenje

Prije nego se posvetite našoj ponudi,  još nekoliko savjeta za korištenje:

Pregled Navigacija Brzi pregled

Brz pregled steći ćete ako posjetite stranicu Sadržaj (s detaljnim pregledom svih elemenata tematskog kompleksa Demokracija) i/ili stranicu Pregled (s grafičkim pregledom). Stranice se otvaraju u novom prozorčiću. Kad zatvorite taj prozorčić, opet ćete se naći na početnoj stranici. 

Horizontalne ljestvice s linkovima gore na svakoj stranici vode vas do stranica koje su na istoj razini kao i ona koju imate otvorenu pred sobom. Vertikalne ljestvice s linkovima, gore lijevo, vode vas do podređenih stranica, npr. do dokumenata i dijagrama koji su vezani za stranicu koju upravo imate otvorenu pred sobom. 

Ako želite brzi pregled tematskog kompleksa Demokracija, radi orijentacije, kliknite na plave pravokutnike koji se nalaze na marginama svake stranice. 
Pravokutnici vas vode do sekvenci osnovne cjeline ovog tematskog kompleksa.

[Početak stranice]

 


Teme
:   Ljudska Prava  I  Uzori  I  Demokracija  I  Partije  I  Europa  I  Globalizacija  I  Ujedinjeni narodi  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    I    Pedagogija mira    I    Metode

        

Ovu on-line ponudu iz područja političkog obrazovanja razvilo je i pripremilo društvo agora-wissen. To je stuttgartsko društvo za političko obrazovanje i promicanje znanja o novim medijima (GbR). Ako imate nekih pitanja ili sugestija, obratite nam se putem e-maila.