Osnovni kurs 1
na gore Osnovni kurs 1 Pregled Sadrzaj Glosar Lista linkova

 

Materijali
Osnovni kurs 2
Osnovni kurs 3
Osnovni kurs 4
Osnovni kurs 5


 

Demokracija

Pregled sekvenici Osnovne cjeline:

Osnovna cjelina 1: Što je demokracija?

Osnovna cjelina 2: Kako se razvila demokracija?

Osnovna cjelina 3: Koja su obilježja demokratske države?

Osnovna cjelina 4: Što spada u demokratsko društvo?

Osnovna cjelina 5: S kojim problemima se demokracija danas bori?

[Početak stranice]

Osnovna cjelina 1: Što je demokracija?

Familie beim Fernsehen Da bismo odgovorili na ovo osnovno pitanje, predstavimo si jedno ljudsko društvo. Jedno takvo ljudsko društvo, koje poznaje svatko od nas, je obitelj koju čine otac, majka i dijete. Oni stanuju zajedno, hrane se  zajedno, žive zajedno. Pritom nastaju problemi koje svi poznajemo: Tko će iznijeti smeće, koji će se program na televiziji gledati... Tko odlučuje što će se učiniti?

Tu postoje dvije mogućnosti. Jedna je da odlučuje pojedinac, jer se on može suprotstaviti ostalim članovima obitelji. Tako, npr. onaj tko drži daljinski upravljač od televizora u ruci, odlučuje koji će se program gledati na televiziji. 

TV Fernbedienung

Ali, može biti i drukčije. Mogu odlučivati svi zajedno. U našem primjeru postoji, dakle, mogućnost da se obitelj odluči za jedan program, a onaj tko u ruci ima daljinski upravljač, samo bira program koji su svi zajedno odabrali. 

Jednako kao u maloj obitelji iz našeg primjera, problemi u suživotu postoje i u većim zajednicama kao što je stanovništvo jedne države. I u takvim se zajednicama moraju donositi odluke. Međutim, tu nije rijec o televizijskom programu nego o državnom programu, dakle o onome što se događa u okviru jedne države.    

Unterwerfung U okviru države postoje iste mogućnosti koje smo imali u maloj obitelji. I ovdje je prva mogućnost da o tome što ce se raditi odlucuje jedna osoba, ona koja u ruci ima daljinski upravljač. Nazovimo tu osobu jednostavno vladarom, jer on vlada državom, odnosno određuje program. On ima veliku moć i vlada ostatkom ljudi, stanovništvom države. Pritom stanovništvo nema šta puno reci, ono jedva da ima neka prava. Ono ne dolazi do daljinskog upravljača i zbog toga mora dopustiti vladaru da samostalno odlučuje o programu.

Nepravedno, zar ne? No postoji i druga mogućnost. Mogućnost prema kojoj svaki čovjek ima prava, a samim tim i malo moći. Svi zajedno odlučuju tko će biti vladar kojem na određeno vrijeme daju svoju moć, da bi on mogao početi provoditi vladine programe. Ipak, vladar to može samo ako je stanovništvo suglasno s tim. On ne može početi neki program koji ograničava ili oduzima prava stanovništvu.

Batterie To sebi možemo predstaviti na sljedeći način. Svaki građanin ima jednu bateriju. Svi zajedno pronađu nekog od vladara kojem daju veliki daljinski upravljač. A tom daljinskom upravljaču potrebno je mnogo baterija da bi mogao funkcionirati. Zbog toga građani vladaru posuđuju svoje baterije. Dakle, vladar može koristiti daljinski upravljač samo onoliko dugo koliko mu građani posuđuju svoje baterije. 

Kad se baterije isprazne, a vladar ne dobije nove od svojih građana, ne može više vladati. U svakom slučaju, građani trebaju dobro razmisliti prije odluke hoće li ili neće svom vladaru dati nove baterije. 

To su dva načina kako može izgledati suživot između građana i vladara. Za obje forme može se naći mnoštvo primjera. Prva mogućnost, diktatura, u kojoj građani jedva da imaju neka prava, bila je prisutna u Europi do kraja 18. stoljeća. Tek su tada ljudi počeli shvaćati nepravednosti tog sustava. 

Potom se unutar Europe proširila druga mogućnost, demokracija - s baterijama -  iako je ona sama stara već 2000 godina, što ćemo vidjeti u Osnovnoj cjelini 2. U 20. stoljeću ona se počela primjenjivati u sve više zemalja diljem svijeta. 

[Početak stranice]

Materijali uz pitanje "Što je demokracija?"

Ovaj kratki primjer s baterijama i daljinskim upravljačem dao nam je prvu sliku značenja pojma demokracije. Izjave različitih mislilaca na tu temu naći ćete na posebnoj stranici (Citati). Usto vam na raspolaganju stoji i jedan dijagram (Dijagram 1: Demokracija - Citati).  Kratke tekstove koji pokušavaju dati definiciju demokracije pronaci cete na stranici Leksikon.

Drugi odjeljak, s mnogo dijagrama, pod naslovom Teorija, bavi se najvažnijim demokratsko-teorijskim razlikama teorije identiteta nasuprot konkurentnoj teoriji demokracije. Osim toga, na raspolaganju vam je još jedan dio koji obrađuje različite tipove demokracije. Tu je rijec o razlikama između direktne i reprezantativne demokracije, kao i o razlikama između parlamentarne i prezidentalne demokracije. (Tipovi).

[Početak stranice]

 


Teme
:   Ljudska Prava  I  Uzori  I  Demokracija  I  Partije  I  Europa  I  Globalizacija  I  Ujedinjeni narodi  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    I    Pedagogija mira    I    Metode

        

Ovu on-line ponudu iz područja političkog obrazovanja razvilo je i pripremilo društvo agora-wissen. To je stuttgartsko društvo za političko obrazovanje i promicanje znanja o novim medijima (GbR). Ako imate nekih pitanja ili sugestija, obratite nam se putem e-maila.