Osnovni kurs 3
Nach oben Osnovni kurs 2 Osnovni kurs 3 Osnovni kurs 4 Osnovni kurs 5

 


 

Globalizacija

Osnovni kurs 3: Uzroci globalizacije

Kompleksni fenomeni mogu da se objasne samo multikauzalno. To je jedina stvar oko koje se slažu svi koji na ovaj ili onaj način sudeluju u raspravi o globalizaciji, sve ostalo je veoma kontroverzno. U zavisnosti od toga kakvo se razumevanje globalizacije zastupa, pominju se različiti uzroci nastanka globalizacije. Na sledećoj slici su imenovani najčešće spominjani uzroci globalizacije, no to svakako nisu svi uzroci.

Tehnološke su novine, a posebno napredak u oblasti razmene informacija i u oblasti komunikacija, bez sumnje igrale i igraju jednu od najznačajnihih uloga u nastanku i razvoju globalizacije. Internet sa više aspekata predstavlja obeležje globalizacije. Globalizacija finansijskog tržišta, prebacivanje ogromnih suma novca sa jedne strane zemaljske kugle na drugu, što se odvija u delićima sekunde, organizacija transnacionalne proizvodnje i još mnogo toga bilo bi nemoguće bez ove tehnologije.  

Enormni porast trgovine kao važan element ekonomske globalizacije ima za posledicu rapidno smanjenje troškova transporta i ubrzanje transporta. Ovo posebno važi za uslužni sektor: proizvodi kao što su software i baze podataka se šalju u rekordnom vremenu merenom sekundama s jednog na drugi kraj sveta.

Kraj Hladnog rata se često imenuje kao jedan od uzroka globalizacije. Tokom trajanja konflikta Istok-Zapad svet je bio podeljen, što je značilo manje saradnje između država, ali padom ove granice - padom tzv. čelične zavese 1989/90. kontakt i saradnja među državama su se pojačali. Bivše države "istočnog bloka" otvorile su se i izašle na svetsko tržište. Sve više država se odlučuje za demokratiju i tržišnu ekonomiju, što onda predstavlja vodeće principe njihovog daljeg razvoja. 

Jednu od veoma važnih uloga - pre svega za razvoj svesti - odigrali su globalni problemi. To mogu da posvedoče i tzv. prodavnice jedinstvenog sveta koje su nastale u visokorazvijanim industrijskim državama. Globalni problemi zahtevaju globalnu politiku i globalnu svest. Međunarodne organizacije poput Greenpeace ili Amnesty International, koje se bave problematikom kao što su zaštita životne sredine i ljudska prava su tzv. Global Players. Konture jednog jedinstvenog svetskog društva već su sasvim jasne.
 

Kritičari globalizacije, kao što je mreža ATTAC, ukazuju na to da se više ne radi o prisilnom procesu, već da je globalizacija posledica politike deregulisanja pod vođstvom SAD-a nakon Drugog svetskog rata (vidi stranicu "ATTAC"). Bez liberalizacije svetske trgovine u okvirima GATT-a odnosno WTO-a ovakav razvoj ne bi bio moguć. 
 

Interesantne informacije vezane za ovu tematiku ćete naći i u online-ponudama organizacija "Bretton Woods":

bullet

Svetska trgovinska organizacija: www.wto.org

bullet

Međunarodni monetarni fond: www.imf.org

bullet

Svetska banka: www.worldbank.org

[Još linkova što vode do stranica koje tretiraju sličnu tematiku naći ćete na Listi linkova uz tematski kompleks "Globalizacija"]
 

... dalje do Osnovnog kursa 4: Posledice globalizacije

[Autor: Ragnar Müller]

[Početak stranice]

 

Teme:  Ljudska prava  I  Uzori  I  Demokratija  I  Partije  I  Evropa  I  Globalizacija  I  Ujedinjene nacije  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    II    Pedagogija mira    II    Metode

     

Ovu online ponudu političkog obrazovanja razvila je agora-wissen, študgartsko društvo za političko opismenjavanje putem novih medija (GbR). Ukoliko imate pitanja ili nekih sugestija, molimo Vas da nam se obratite.