Introducere
sus Curs 1 Introducere Lista de link-uri Continut Prezentare grafica

 

 


 

Globalizare

Repere introductive pentru ora de curs "Globalizare"

Varianta 1: Chestionar

Termenul "globalizare" este omniprezent astăzi, de aceea este bine să începem cu o chestionare în acest sens a cât mai multe persoane (cel mai bine din afara şcolii). Aici putem forma de ex. grupe de respondenţi, pentru a cuprinde un spectru cât mai larg de persoane (bărbaţi – femei; proprietari de magazine – funcţionari în administraţie etc.). Completarea chestionarului se va face prin bifarea căsuţelor. Întrebările la care se răspunde prin bifare vor fi evaluate cantitativ, iar celelalte întrebări, calitativ. Rezultatele vor fi prezentate sub forma unui grafic.

Varianta 2: Grup de discuţii

Pornind de la premisa că există oarecari cunoştinţe pe tema "globalizare" dobândite din mass-media, discuţiile libere sunt o metodă de succes pentru abordarea iniţială a subiectului. Discuţia ar putea porni de la următorul grafic. Atenţia grupului de discuţii trebuie să se focalizeze pe diversitatea de teme care au „cumva“ de-a face cu „globalizarea“ (justiţie, mediu, drepturile omului, politică şi economie). Fiecare afirmaţie în chenar precum şi cele două metode de abordare (în sensul acelor de ceasornic şi invers) poate fi luată ca punct de start pentru discuţie.

Varianta 3: Articol actual din presă sau text de pe internet

Zilnic găsim prin ziare, reviste sau pe internet articole care ne pot servi ca repere introductive pentru ora de curs pe tema "globalizare". Acest lucru este valabil indiferent de accentele pe care dorim să le punem şi de perspectiva didactică aleasă. Următorul scurt anunţ evidenţiază dimensiunile economice ale globalizării:

Levi Strauss desfiinţează 3300 de locuri de muncă în SUA 

SAN FRANCISCO (AFP, 09.04.2002). Producătorul de blugi Levi Strauss îşi restrânge afacerea. Levi a declarat la San Francisco că această companie de tradiţie din SUA va desfiinţa 3300 de locuri de muncă, renunţând astfel la 20 la sută din baza sa de personal din Statele Unite. În plus, în decursul anului vor fi închise şase din cele opt fabrici de pe teritoriul SUA, producţia fiind mutată în străinătate, unde salariile sunt mai mici. Levi Strauss îşi schimbă astfel strategia, această întreprindere renunţând la fabricarea obiectelor vestimentare şi concentrându-se asupra marketing-ului şi dezvoltării. Conducerea companiei a spus că această restructurare este necesară pentru ca Levi Strauss să-şi păstreze capacitatea de concurenţă. Cele două fabrici rămase în SUA vor fi în continuare funcţionale, pentru ca Levi Strauss să poată reacţiona în termen scurt la o eventuală creştere a cererii. Levi Strauss este cea mai veche companie producătoare de blugi din lume. Ea a fost înfiinţată în 1853, la New York, de emigrantul bavarez Levi Strauss împreună cu fraţii săi.

[Autor: Ragnar Müller]

[începutul paginii]

 

TemeWeb 2.0  I  Drepturile omului  I  Personalităţi  I  Democraţie  I  Partide  I  Europa  I  Globalizare  I  Naţiunile Unite  I  Durabilitate

Metode:    Didactică politică    II    Educaţie pentru pace    II    Metode

     


Această pagină web cu privire la educaţia politică a fost concepută de agora-wissen, "Gesellschaft für Wissensvermittlung über neue Medien und politische Bildung" (GbR) din Stuttgart. Pentru întrebări şi sugestii cu privire la conţinutul acestei pagini vă rugăm să ne contactaţ.