Globalizacija

 

Osnovna cjelina 1
Uvodi
Lista linkova
Sadržaj
Pregled


 

GlobalizacijaGlobalizacija je veoma kontroverzna tema. Ona nije kontroverzna samo za političko obrazovanje, nego je takvo i značenje tematike. Već u samoj jezgri debate o globalizaciji su osnovna pitanja političkih znanosti i politike - pitanja o demokraciji, važenju i poštivanju donesenih odluka i odnosu politike i ekonomije.

Pitanje koje je za političko obrazovanje sve značajnije - ono o ulozi i značenju javne komunikacije, može se promatrati na primjeru ove tematike. Riječ "globalizacija", iako je relativno nova riječ, sve se više instrumentalizira u smislu različitih interesa. Spoznavanje ovih procesa može nam donijeti mnogo više od pukog razumijevanja diskusije o globalizaciji. 

Dok se bavimo pitanjem globalizacije, zapravo tretiramo važna pitanja budućnosti s kojim se moraju uskladiti politika i obrazovanje.

Tematski kompleks "Globalizacija" na D@dalosu predstavlja nekoliko definicija tog pojma (Osnovna cjelina 1), naglašava multidimenzionalnost procesa od kojih se sastoji glavni pojam "globalizacija" (Osnovna cjelina 2), postavlja pitanje u vezi s bitnim uzrocima globalizacije (Osnovna cjelina 3), ističe probleme koji su posljedica globalizacije (Osnovna cjelina 4) i bavi se prijedlozima rješenja koji se naziru tijekom debate o globalizaciji (Osnovna cjelina 5).

Radi orijentacije i navigacije na raspolaganju vam stoji grafički pregled tematskog kompleksa kao i sadržaj s direktnim linkovima koji vode do željenih stranica. Osim toga, u sklopu ovog tematskog kompleksa naći ćete jedan odlomak s prijedlozima kako biste mogli napraviti uvod u nastavnu jedinicu na temu "Globalizacija" (Uvodi).

[Autor: Ragnar Müller]

[Početak stranice]

 

TemeLjudska prava  I  Uzori  I  Demokracija  I  Stranke  I  Europa  I  Globalizacija  I  Ujedinjeni narodi  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    I    Pedagogija mira    I    Metode

     

Ovu on-line ponudu iz područja političkog obrazovanja razvilo je i pripremilo društvo agora-wissen. To je stuttgartsko društvo za političko obrazovanje i promicanje znanja o novim medijima (GbR). Ako imate nekih pitanja ili sugestija, obratite nam se putem e-maila.