Osnovna cjelina 3
na gore Osnovna cjelina 2 Osnovna cjelina 3 Osnovna cjelina 4 Osnovna cjelina 5

 


 

Globalizacija

Osnovna cjelina 3: Uzroci globalizacije

Kompleksni fenomeni mogu se objasniti samo multikauzalno. To je jedina stvar oko koje se slažu svi koji na ovaj ili onaj način sudjeluju u debati o globalizaciji, sve ostalo je veoma kontroverzno. U zavisnosti od toga kakvo se razumijevanje globalizacije zastupa, spominju se različiti uzroci nastanka globalizacije. Na sljedećoj slici su imenovani najčešće spominjani uzroci globalizacije, no to svakako nisu svi uzroci.

Tehnološke su novine, a posebno napredak u području razmjene informacija i u području komunikacija, bez sumnje igrale i igraju jednu od najznačajnijih uloga u nastanku i razvoju globalizacije. Internet s više aspekata predstavlja oznaku globalizacije. Globaliziranje financijskog tržišta, prebacivanje golemih suma novca s jedne strane globusa na drugu, što se odvija u djelićima jedne sekunde, organizacija transnacionalne proizvodnje i još mnogo toga, bilo bi nemoguće bez ove tehnologije.  

Enormni porast trgovine kao bitan element ekonomske globalizacije ima za posljedicu rapidno smanjenje troškova transporta i njegovo ubrzanje. Ovo posebno vrijedi za uslužni sektor: proizvodi kao što su software i baze podataka šalju se u vremenu mjerenom sekundama s jednog na drugi kraj svijeta.

Kraj hladnog rata često se imenuje kao jedan od uzroka globalizacije. Za trajanja konflikta Istok - Zapad svijet je bio podijeljen, što je značilo manje suradnje između država, ali padom ove granice - padom tzv. čelične zavjese 1989/90. kontakt i suradnja među državama su se intenzivirali. Bivše države "istočnog bloka" otvorile su se i izašle na svjetsko tržište. Sve više država se odlučuje za demokraciju i tržišnu ekonomiju, što onda predstavlja vodeće principe njihova daljnjeg razvoja. 

Jednu od veoma važnih uloga - prije svega za razvoj svijesti - odigrali su globalni problemi. To mogu posvjedočiti i tzv. prodavaonice jedinstvenog svijeta koje su nastale u visokorazvijanim industrijskim državama. Globalni problemi zahtijevaju globalnu politiku i globalnu svijest. Međunarodne organizacije poput Greenpeacea ili Amnesty Internationala, koje se bave problematikom kao što su zaštita okoliša i ljudska prava, su tzv. Global Players. Obrisi jednog jedinstvenog svjetskog društva već su sasvim jasni.
 

Kritičari globalizacije, kao što je mreža ATTAC, ukazuju na to da se više ne radi o prisilnom procesu, već da je globalizacija posljedica politike dereguliranja pod vodstvom SAD-a nakon Drugog svjetskog rata (vidi stranicu "ATTAC"). Bez liberalizacije svjetske trgovine u okvirima GATT-a, odnosno WTO-a, ovakav razvoj ne bi bio moguć. 
 

Zanimljive informacije vezane za ovu tematiku naći ćete i u on-line ponudama organizacija "Bretton Woods":

bullet

Svjetska trgovinska organizacija: www.wto.org

bullet

Međunarodni monetarni fond: www.imf.org

bullet

Svjetska banka: www.worldbank.org

[Još linkova što vode do stranica koje tretiraju sličnu tematiku naći ćete na Listi linkova uz tematski kompleks "Globalizacija"]
 

... dalje do Osnovne cjeline 4: Posljedice globalizacije

[Autor: Ragnar Müller]

[Početak stranice]

 

TemeLjudska prava  I  Uzori  I  Demokracija  I  Stranke  I  Europa  I  Globalizacija  I  Ujedinjeni narodi  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    I    Pedagogija mira    I    Metode

     

Ovu on-line ponudu iz područja političkog obrazovanja razvilo je i pripremilo društvo agora-wissen. To je stuttgartsko društvo za političko obrazovanje i promicanje znanja o novim medijima (GbR). Ako imate nekih pitanja ili sugestija, obratite nam se putem e-maila.