Osnovna cjelina 2
na gore Osnovna cjelina 2 Osnovna cjelina 3 Osnovna cjelina 4 Osnovna cjelina 5

 

Regionalizacija
Trijadizacija


 

Globalizacija

Osnovna cjelina 2: Dimenzije globalizacije

Dimenzije su usko povezane jedna s drugom ...

 

Pri pravljenju razlike između pet dimenzija globalizacije (kao što je prikazano na dijagramu) važno je napomenuti da se te dimenzije ne mogu sasvim striktno odvojiti jedna od druge. Tako se, na primjer, globalni problem zaštite okoliša ne može promatrati odvojeno od dimenzije "ekonomija" niti od dimenzije "politika". Ta povezanost ne samo između aktera, nego i između područja, jedna je od posebnosti globalizacije.
 

Veličina presjeka i granice ...

Različite dimenzije prave presjeke različitih veličina s "globalizacijom". Veoma je bitno da se utvrdi što sve spada u globalizaciju i da ekonomski procesi nisu jedini, iako ekonomska globalizacija predstavlja uzrok za globalizaciju, ili da baš sve nije u tolikoj mjeri određeno globalizacijom. 

I globalizacija ima granice. Bitno je imati to na umu pri daljnjem diferenciranju pojma "globalizacija". S jedne se strane radi o veličini presjeka, a s druge je potrebno da se distanciramo od svakodnevne upotrebe pojma "globalizacija" da bismo bili u mogućnosti vidjeti i granice globalizacije (vidi stranicu "Regionalizacija").
 

Ekonomska dimenzija...

Primjere za različite dimenzije globalizacije možemo bez poteškoća pronaći u dnevnim novinama, s tim da ekonomska dimenzija uglavnom stoji u prvom planu (ogroman porast trgovine, direktno investiranje, globalizacija financijskog tržišta, transnacionalna, integrirana proizvodnja, transnacionalna poduzeća, konkurencija za sjedište poduzeća u državama i regijama, kraj nacionalnih ekonomija).  

Često se naglašava da se ti procesi pogrešno označavaju kao globalizacija, jer se u biti radi o ekonomskoj povezanosti Sjeverne Amerike, Europe i jugoistočne Azije, odnosno Japana - sve je ograničeno na tzv. trijadu. S tim u vezi se u diskusiju o globalizaciji uvodi i pojam tzv. trijadizacije (vidi stranicu "Trijadizacija").
 

Dimenzija okoliša ...
 

Globalni problemi kao što su zagrijavanje Zemljine atmosfere, ozonske rupe, uništavanje tropskih šuma najslikovitije predstavljaju globalizaciju, jer se ovdje nedvojbeno radi o globalnim problemima koji se moraju rješavati globalno. Uprkos tome, čak i u području zaštite okoliša postoje regionalni i lokalni problemi - zagađenje rijeka. 

Međusobna prostorna i vremenska zavisnost očituje se i u sljedećem primjeru: sudbina i budući opstanak udaljenih, malih otočnih država koje su se priključile organizaciji AOSIS ovisi o ponašanju sviju nas, a posebno o ponašanju ljudi u viskorazvijenim industrijskim državama. Stalnim porastom razine mora, što je velikim dijelom prouzročeno nemarnim ponašanjem ljudi, tim državama prijeti uništenje potopom.

Zato nije čudno da je tom problemu bila posvećana prva u redu Svjetskih konferencija održanih devedesetih godina, Konferencija u Riju 1992. godine.
 

Društvena dimenzija ...

Svijet postaje "globalno selo", nova vrsta komunikacije (chat, e-mail) omogućuju stvaranje "društva" na daljinu. Ovakva druženja stoje rame uz rame s tradicionalnim druženjem unutar obitelji ili sa susjedima, ali ona ne predstavljaju zamjenu za ovu tradicionalnu vrstu druženja.
 

Kulturalna dimenzija...

Produkcije iz Hollywooda mogu se vidjeti diljem svijeta, prisutna je "amarikanizacija" kulture, ali zbog toga ne nestaju lokalne i regionalne kulture. Upravo suprotno: osvješćivanje ovih lokalnih i regionalnih kultura i njihovo prezentiranje spada u prateće pojave globalizacije. 
 

Politička dimenzija ...

Politika se mora boriti s velikim problemima. Globalizacija i natjecanje za pridobivanje sjedišta vodećih tvrtki ograničavaju prostor za djelovanje nacionalnih politika, jer se mnogi problemi sada mogu rješavati samo na internacionalnoj razini, tj. globalno. Moraju se pronaći nove političke forme i arene. Europske integracije se obilježavaju kao jedan od najuspješnijih odgovora na izazove koje sa sobom donosi globalizacija.  

Politika koja je i dalje organizirana teritorijalno, u sklopu nacionalnih država, povlači se pred porastom internacionalno, tj. globalno organizirane ekonomije. Slom socijalističkih sistema i prelazak na kapitalizam u velikoj se mjeri dogodio upravo zbog toga. 

Ali globalizacija nije kriva za sve ono što joj se stavlja na teret. Veoma često političari taj pojam koriste kao krivca za sve ili kao oružje u svakoj situaciji.

Ostali tekstovi:
 
bullet Regionalizacija umjesto globalizacije?
bullet "Trijadizacija" umjesto globalizacije?

 
... dalje do Osnovne cjeline 3: Uzroci globalizacije

[Autor: Ragnar Müller]

[Početak stranice]

 

TemeLjudska prava  I  Uzori  I  Demokracija  I  Stranke  I  Europa  I  Globalizacija  I  Ujedinjeni narodi  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    I    Pedagogija mira    I    Metode

     

Ovu on-line ponudu iz područja političkog obrazovanja razvilo je i pripremilo društvo agora-wissen. To je stuttgartsko društvo za političko obrazovanje i promicanje znanja o novim medijima (GbR). Ako imate nekih pitanja ili sugestija, obratite nam se putem e-maila.