Uvodi
na gore Osnovna cjelina 1 Uvodi Lista linkova Sadržaj Pregled

 


 

Globalizacija

Uvodi u nastavnu jedinicu na temu "Globalizacija"

Prva varijanta
: Upitnik

S obzirom na to da je globalizacija postala pojam koji se stalno i svakodnevno upotrebljava, jedna od iznimno dobrih mogućnosti za uvod u nastavnu jedinicu je anketiranje što više osoba (najbolje izvan škole). Postoji mogućnost da se, na primjer, naprave grupe učenika koje će pomoću anketnih listića ispitati što više različitih grupa (žene/muškarce, poduzetnike/namještenike u upravi i vladi i sl.). Pitanja na koja se odgovara zaokruživanjem trebalo bi procijeniti kvantitativno, a ostala kvalitativno. Rezultati se mogu predstaviti vizualno. 

Druga varijanta: Diskusija

S obzirom na to da možemo poći od činjenice da kod učenika već postoji određeno predznanje o globalizaciji (zbog stalnog tretiranja ovog pojma u medijima), može se organizirati diskusija koja bi trebala predstavljati uvod u nastavnu jedinicu. Poticaj za diskusiju može dati sljedeća slika. Diskusija će skrenuti pažnju na veliki broj tema koje su u nekoj vezi s pojmom "globalizacija" (pravednost, okoliš, ljudska prava, politika i ekonomija). Svaki od komentara koji su predstavljeni na slici mogu biti polazna točka za diskusiju. 

Treća varijanta: Aktualni tekst iz novina ili s Interneta

Svaki dan ćemo u novinama ili na Internetu pronaći tekstove koji mogu predstavljati dobar uvod u nastavnu jedinicu na temu "Globalizacija". Ovakav uvod u nastavnu jedinicu je veoma dobar, jer nam ne postavlja nikakve uvjete za daljnji razvoj nastavne jedinice. Nakon ovakvog uvoda i dalje smo slobodni po pitanju izbora težišta nastavne jedinice ili didaktičke perspektive koju ćemo koristiti. Sljedeći kratki tekst ukazuje na ekonomsku dimenziju globalizacije:

Levi Strauss ukida 3300 radnih mjesta u SAD-u

SAN FRANCISKO (AFP, 09.04.2002). Proizvođač odjeće od jeansa, Levi Strauss, propada: američko preduzeće ukida 3300 radnih mjesta, a time i 20 posto personala zaposlenog u SAD-u. Osim toga, tijekom ove godine na tlu SAD-a će se zatvoriti šest od ukupno osam tvornica kako bi se proizvodnja premjestila u inozemstvo gdje su troškovi plaćanja radnika znatno niži. Time Levi Strauss provodi plan prema kojem preduzeće neće više samostalno proizvoditi odjeću, već će se fokusirati na marketing i razvoj. Takvo prestrukturiranje je neophodno da bi tvrtka ostala konkurentna, kaže se u obavijesti. Dvije tvornice ostat će otvorene na tlu SAD-a, kako bi se u kratkom roku moglo reagirati na eventualni porast potražnje na tržištu. Levi Strauss je najstariji proizvođač odjeće od jeansa. Tvrtku je 1853. godine u New Yorku osnovano njemački useljenik Levi Strauss i njegova braća.

[Autor: Ragnar Müller]

[Početak stranice]

 

TemeLjudska prava  I  Uzori  I  Demokracija  I  Stranke  I  Europa  I  Globalizacija  I  Ujedinjeni narodi  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    I    Pedagogija mira    I    Metode

     

Ovu on-line ponudu iz područja političkog obrazovanja razvilo je i pripremilo društvo agora-wissen. To je stuttgartsko društvo za političko obrazovanje i promicanje znanja o novim medijima (GbR). Ako imate nekih pitanja ili sugestija, obratite nam se putem e-maila.