Globalizacija

 

Osnovni kurs 1
Uvodi
Lista linkova
Sadržaj
Pregled


 

GlobalizacijaGlobalizacija je veoma kontroverzna tema. Ona nije kontroverzna samo za političko obrazovanje, već je takvo i samo značenje ove tematike. U samom jezgru debate o globalizaciji nalaze se osnovna pitanja političkih nauka i politike - pitanja o demokratiji, važenju i poštivanju donesenih odluka i odnosu politike i ekonomije.

Pitanje koje za političko obrazovanje ima sve više značenje, a to je pitanje o ulozi i značenju javne komunikacije može se posmatrati na primjeru ove tematike. Riječ "globalizacija", iako se radi o dosta novoj riječi, se sve više instrumantalizira u smislu različitih interesa. Spoznavanje ovih procesa može nam donijeti mnogo više od pukog razumijevanja diskusije o globalizaciji. 

Dok se bavimo pitanjem globalizacije mi zapravo tematiziramo važna pitanja budućnosti o kojima se moraju prilagoditi politika i obrazovanje.

Tematski kompleks "Globalalizacija" na D@dalos-u predstavlja nekoliko definicija ovog pojma (Osnovni kurs 1), naglašava multidimenzionalnost procesa od kojih se sastoji vrhovni pojam "globalizacija" (Osnovni kurs 2), postavlja pitanje koji su to bitni uzroci globalizacije (Osnovni kurs 3), tematizira probleme koji su posljedica globalizacije (Osnovni kurs 4) i bavi se prijedlozima rješenja koji se naziru tokom debate o globalizaciji (Osnovni kurs 5).

Radi orijentacije i navigacije na raspolaganju Vam stoji grafički pregled tematskog kompleksa kao i sadržaj sa direktnim linkovima što vode do željenih stranica. Pored toga u okviru ovog tematskog kompleksa naći ćete i jedan odlomak sa prijedlozima kako biste mogli napraviti uvod u nastavnu jedinicu na temu "Globalizacija" (Uvodi).

[Autor: Ragnar Müller]

[Početak stranice]

 

Teme:  Ljudska prava  I  Uzori  I  Demokratija  I  Partije  I  Evropa  I  Globalizacija  I  Ujedinjene nacije  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    II    Pedagogija mira    II    Metode

     


Ovu online ponudu političkog obrazovanja razvila je agora-wissen, študgartsko društvo za političko opismenjavanje putem novih medija (GbR). Ukoliko imate pitanja ili nekih sugestija, molimo Vas da nam se obratite.