Osnovni kurs 3
Na gore Osnovni kurs 2 Osnovni kurs 3 Osnovni kurs 4 Osnovni kurs 5

 


 

Globalizacija

Osnovni kurs 3: Uzroci globalizacije

Kompleksni fenomenu mogu se objesniti samo multikauzalno. To je jedina stvar oko koje se slažu svi koji na ovaj ili onaj način sudjeluju u debati o globalizaciji, sve ostalo je veoma kontroverzno. U zavisnosti od toga kakvo se razumijevanje globalizacije zastupa, pominju se različiti uzroci nastanka globalizacije. Na sljedećoj slici su imenovani najčešće spominjani uzroci globalizacije, no to svakako nisu svi uzroci.

Tehnološke su novine, a posebno napredak u oblasti razmjene informacijaima i u oblasti komunikacija, bez sumnje igrale i igraju jednu od najznačajnihih uloga u nastanku i razvoju globalizacije. Internet sa više aspekata predstavlja oznaku globalizacije. Globaliziranje finansijskog tržišta, prebacivanje ogromnih suma novca sa jedne strane globusa na drugu koje se odvija u djelićima jedne sekunde, organizacija transnacionalne proizvodnje i još mnogo toga bili bi nemogući bez ove tehnologije.  

Enormni porast trgovine kao bitan element ekonomske globalizacije ima za posljedicu rapidno smanjenje troškova transporta i ubrzanje transporta. Ovo posebno važi za uslužni sektor: proizvodi kao što su software i baze podataka šalju u rekordnom vremenu mjerenom sekundama se s jednog na drugi kraj svijeta.

Kraj Hladnog rata se često imenuje kao jedan od uzroka globalizacije. Tokom trajanja konflikta Istok-Zapad svijet je bio podijeljen, što je značilo manje suradnje između država, ali padom ove granice - padom tzv. čelične zavjese 1989./90. kontakt i suradnja među državama su se intenzivirali. Bivše države "istočnog bloka" otvorile su se i izašle na svjetsko tržište. Sve više država se odlučuje za demokratiju i tržišnu ekonomiju, što onda predstavlja vodeće principe njihovog daljeg razvoja. 

Jednu od veoma vežnih uloga - prije svega za razvoj svijesti - odigrali su globalni problemi. To mogu posvjedočiti i tzv. "prodavnice jednistvenog svijeta" koje su nastale u visokorazvijanim industrijskim državama. Globalni problemi zahtijevaju globalnu politiku i globalnu svijest. Međunarodne organizacije poput Greenpeace ili Amnesty International, koje se bave problematikom kao što su zaštita okoliša i ljudska prava su tzv. Global Players. Obrisi jednog jedinstvenog svjetskog društva već su sasvim jasni.
 

Kritičari globalizacije, kao što je mreža ATTAC, ukazuju na to da se više ne radi o prisilnom procesu, već da je globalizacija posljedica politike deregulisanja pod vodstvom SAD-a nakon Drugog svjetskog rata (vidi stranicu "ATTAC"). Bez liberalizacije svjetske trgovine u okvirima GATT-a odnosno WTO-a ovakav razvoj ne bi bio moguć. 
 

Interesantne informacije vezane za ovu tematiku ćete naći i u online-ponudama organizacija "Bretton Woods":

bullet

Svjetska trgovinska organizacija: www.wto.org

bullet

Međunarodni monetarni fond: www.imf.org

bullet

Svjetska banka: www.worldbank.org

[Još linkova što vode do stranica koje tretiraju sličnu tematiku naći ćete u Listi linkova uz Tematski kompleks Globalizacija]
 

... dalje do Osnovnog kursa 4: Posljedice globalizacije

[Autor: Ragnar Müller]

[Početak stranice]

 

Teme:  Ljudska prava  I  Uzori  I  Demokratija  I  Partije  I  Evropa  I  Globalizacija  I  Ujedinjene nacije  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    II    Pedagogija mira    II    Metode

     


Ovu online ponudu političkog obrazovanja razvila je agora-wissen, študgartsko društvo za političko opismenjavanje putem novih medija (GbR). Ukoliko imate pitanja ili nekih sugestija, molimo Vas da nam se obratite.