Pedagogija mira

 

Osnovna cjelina 1
Lista linkova
Sadržaj
Pregled


 

Pedagogija mira


Mir je najviši cilj do kojeg se trudimo stići svojim djelovanjem, a ipak su nasilje i ratovi naša svakodnevica. Jedan od sigurno najvažnijih ciljeva odgoja i obrazovanja je mirno i nenasilno ponašanje. Takvom ponašanju se može poučavati i ono se da naučiti. Ova tvrdnja je osnova i ujedno najvažniji preduvjet mirovnog odgoja. Ciljevi ovog odgoja su sljedeći:

projekat podržava:

"Mirovni odgoj treba pridonijeti promjeni svijeta. Osobna spremnost ljudi da upotrijebe silu treba se smanjiti. Trebaju se prepoznati strukure koje dovode do upotrebe sile u međuljudskim odnosima, u svim područjima društva i države i te strukture otkloniti."
["Friedenserziehung", Susanne Lin, Handwörterbuch Umweltbildung, hrsg. v. Oskar Brilling/Eduard W. Kleber, Baltmannsweiler: Schneider-Verlag Hohengehren 1999., S. 68-70]

Predstojeći tematski kompleks na Obrazovnom serveru D@dalos bavi se teorijskom osnovom pedagogije mira, u što spada i znanstveno-istraživački rad pojava i pojmova "mir" i "konflikt". Ovaj tematski kompleks bavi se i praktičnom primjenom mirovnog odgoja te upućuje ne mnogobrojne materijale koji tretiraju ista i slična pitanja. Mnogobrojni nastavni materijali na temu ljudskih prava i prava djece predstavljaju veliku pomoć pri obradi teme "Pedagogija mira", jednako kao i informativni portreti izuzetnih osoba (Martin Luther King, Mahatma Gandhi itd.) koje možete naći unutar tematskog kompleksa "Uzori".

Iznimna nam je čast što smo tijekom pravljenja on-line ponude koja obrađuje ovu prilično tešku temu imali priliku surađivati s iskusnim partnerima. Izraze zahvalnosti upućujemo vodećim stručnjacima Instituta za pedagogiju mira iz Tübingena. Oni su naglasili sljedeće:

"Najvažniji cilj i jezgra mirovnog odgoja je 'sposobnost stupanja u konflikt'. Mirovni odgoj treba nas naučiti kako se konstruktivno postupa s konfliktima, kako se izbjegava njihova eskalacija i postiže pomirenje sukobljenih strana, i to na osobnoj, društvenoj i međunarodnoj razini."
[Günther Gugel / Uli Jäger, Institut für Friedenspädagogik Tübingen e.V.]


Kao i do sada, pomoću sadržaja ili uz pomoć grafičkog pregleda sadržaja možete veoma brzo i lako steći dojam o on
-line ponudi u sklopu ovog tematskog kompleksa. Želimo vam obilje zadovoljstva i uspjeha u radu s ovim tematskim kompleksom! 

"Ne postoji put prema miru. Sam mir je put." – Mahatma Gandhi... dalje do Osnovne cjeline 1: Uvod i pregled: Što je to mirovni odgoj?

[Autor: Ragnar Müller (Miler)]

[Početak stranice]

 

TemeLjudska prava  I  Uzori  I  Demokracija  I  Stranke  I  Europa  I  Globalizacija  I  Ujedinjeni narodi  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    I    Pedagogija mira    I    Metode

     

Ovu on-line ponudu iz područja političkog obrazovanja razvilo je i pripremilo društvo agora-wissen. To je stuttgartsko društvo za političko obrazovanje i promicanje znanja o novim medijima (GbR). Ako imate nekih pitanja ili sugestija, obratite nam se putem e-maila.