Uzori
Na gore Ljudska prava Uzori Demokratija Partije Evropa Globalizacija UN Održivi razvoj Politička didaktika Pedagogija mira Metode

 

Uvod
Glosar
Pregled
Sadrzaj
Lista linkova


 

Uzori

Svi mi se orijentiramo po nekim uzorima. Svako po nekim drugim. U okviru ovog tematskog kompleksa biće predstavljene ličnosti koje su postigle nešto izuzetno. Izbor tih ličnosti, naravno, nije potpun, ali nije ni samovoljno napravljen. To se ogleda i u tome da su gotovo svi "naši uzori" nagrađeni najvišim priznanjem koje čovječanstvo ima da dodjeli, naime, Nobelovom nagradom za mir. Svi oni su djelovali, ostavili za sobom neku vrstu refleksije, izlagali se opasnosti da bi se suprotstavili nepravdi. Svi oni učinili su ovaj svijet malo boljim.  

Ovaj tematski kompleks stoji između tematskih kompleksa o Ljudskim pravima i Demokratji. Jer ličnosti koje ćemo predstaviti zalagale su se za provođenje ljudskih prava, a samim tim ojačale su i demokratiju. Za sve njih važi i obrnuta tvrdnja: oni su se zalagali za to da demokratija zaživi, a samim tim su služili ideji provedbe ljudskih prava. Ljudska prava i demokratija ne mogu se odvojiti jedno od drugog, a oboje ostaju prazni bez ljudi koji omogućavaju njihovo postojanje. 

"Ništa veliko i dobro na ovoj planeti nije se dogodilo bez entuzijazma... Oni za koje se smatralo da su sanjari i vizionari najviše su doprinijeli čovječanstvu. Uprkos svim porugama, protjerivanju i nepoštivanju oni su išli naprijed, i iako ponekad ne bi dospijevali do cilja, dospijevali bi nešto dalje i pomijerali bi granice već postojećeg."
[J. G. Herder]

Upute za korištenje naći ćete dole na ovoj stranici, a objašnjenja o strukturi i konceptu tematskog kompleksa o uzorima naći ćete u uvodu.

[Početak stranice]


Upute za korištenje

Prije nego posvetite svoju pažnju našoj ponudi nastavnih materijala još nekoliko savjeta za korištenje ponude:

Pregled Navigacija Brzi pregled

Ukoliko posjetite stranicu "Sadržaj" (sa detaljnim pregledom svih elemenata tematskog kompleksa uzori) i/ili ukoliko posjetite stranicu "Pregled" (sa grafičkim pregledom svih elemenata) vrlo brzo ćete steći utisak šta je sve obuhvaćeno ovim tematskim kompleksom. Obje stranice otvoriće se u novom prozorčiću. Kada zatvorite te prozorčiće opet ćete se naći na ovoj početnoj stranici. 

Horizontalne navigacijske ljestvice sa linkovima u vrhu stranice vode Vas do stranica koje su u istom nivou kao i stranica na kojoj se upravo nalazite. 
Vertikalne navigacijske ljestvice sa linkovima gore lijevo vode Vas do podređenih stranica, do dokumenata i grafika koje su povezane sa stranicom na kojoj se upravo nalazite. 

Ukoliko želite brzi pregled kroz tematski kompleks Uzori radi orijentacije, onda kliknite na plave pavougaonike koji se nalaze na dnu svake stranice. Oni će Vas voditi kroz cjelokupan tematski kompleks.  

[Početak stranice]

 

Teme:  Ljudska prava  I  Uzori  I  Demokratija  I  Partije  I  Evropa  I  Globalizacija  I  Ujedinjene nacije  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    II    Pedagogija mira    II    Metode

     


Ovu online ponudu političkog obrazovanja razvila je agora-wissen, študgartsko društvo za političko opismenjavanje putem novih medija (GbR). Ukoliko imate pitanja ili nekih sugestija, molimo Vas da nam se obratite.