Lista linkova
Na gore Uvod Glosar Pregled Sadrzaj Lista linkova

 


 

Uzori

World Wide Web


Linkovi uz tematski kompleks Uzori

Pregled:

U pojedinačnim odjeljcima o uzorima koje Vam predstavljamo naći ćete liste linkova sa linkovima o izvorima informacija vezanim za pojedine ličnosti. Klikom na linkove u sljedećoj tabeli dospjet ćete do tih lista linkova. Dalje na ovoj stranici naći ćete nešto proširenije linkove koji vode do Web stranica o pojedinačnim osobama koje su od posebnog interesa za tematski kompleks Uzori.  

Linkovi o Mahatma Gandhiju

Linkovi o Martin Luther Kingu

Linkovi o Peace People

Linkovi o biskupu Tutuu

Linkovi o Yitzhak Rabinu

Linkovi o Majci Theresi

Linkovi o Rigoberta Menchú    

[Početak stranice]


Oficijelna Web-stranica Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade: http://www.nobel.se/peace/index.html

Pored statuta Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade i tekstova o dodjeli Nobelove nagrade na ovoj Web-stranici može se naći Lista svih nosilaca Nobelove nagrade od 1901.-2000. O svakoj osobi ili instituciji koja je dobila Nobelovu nagradu na raspolaganju su Vam fotografija i nekoliko osnovnih informacija. Do ove liste dospjet ćete putem nešto prikrivenog linka koji se nalazi na horizontalnoj navigacijskoj ljestvici u vrhu stranice i nosi ime "Laureates".

[Početak stranice]


Apel nosioca Nobelove nagrade: http://www.nobelweb.org 

Svi živi nosioci Nobelove nagrade potpisali su jedan apel "Internacionalno desetljeće za kulturu mira i nenasilja za svu djecu svijeta", te na taj način apelu dali izvjesnu težinu i važnost koja se oglada u tome da su Ujedinjene nacije usvojile Rezoluciju kao odgovor na ovaj apel. I jedno i drugo - kako, dakle, tekst apela, tako i tekst UN-ove Rezolucije mogu se naći na ovoj Web- stranici. Na taj način moguće je prikupiti informacije o historiji ove kampanje, te dobiti mogućnost da se u njoj i aktivno sudjeluje.  

[početak stranice]


http://www.peacejam.org 

PeaceJam je internacionalni obrazovni projekt u kojem učestvuju mnogobrojni nosioci Nobelove nagrade. Ukoliko pogledate "Mission Statement" koji se nalazi na ovoj stranici biće Vam jasni ciljevi ovog projekta: "PeaceJam is an international education program built around leading Nobel Peace Laureates who work personally with youth to pass on the spirit, skills and wisdom they embody. The goal of PeaceJam is to inspire a new generation of peacemakers who will transform their local communities, themselves and the world."

[Početak stranice]


Norbert's Bookmarks for a Better World: http://www.betterworldlinks.org/vorbilder.htm

Na ovoj stranici može se naći zadivljujuća zbirka linkova, koja u međuvremenu obuhvata više od 20.000 linkova. Linkovi su izlistani abecednim redom po izuzetnim osobama i to podijeljeni po kategorijama (mir, okoliš, ljudska prava itd.). Pored ovih izuzetnih osoba predstavljenih u okviru ovog tematskog kompeksa na D@dalosu, na ovoj Web stranici naći ćete linkove o hiljadama izuzetnih osoba iz svih mogućih zemalja i iz svih mogućih oblasti. Ovo je izuzetna polazna tačka za rešerširanje po internetu!

Mnogo zadovoljstva pri surfanju!!  

[Početak stranice]

 

Teme:  Ljudska prava  I  Uzori  I  Demokratija  I  Partije  I  Evropa  I  Globalizacija  I  Ujedinjene nacije  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    II    Pedagogija mira    II    Metode

     


Ovu online ponudu političkog obrazovanja razvila je agora-wissen, študgartsko društvo za političko opismenjavanje putem novih medija (GbR). Ukoliko imate pitanja ili nekih sugestija, molimo Vas da nam se obratite.