Uvod
Na gore Uvod Glosar Pregled Sadrzaj Lista linkova

 

Gandhi
Tutu
Martin L. King
Peace People
Yitzhak Rabin
R. Menchu
Majka Tereza


 

Uzori

Tematski komplaks Uzori podijeljen je u 7 odlomaka o 7 izuzetnih ličnosti (vidi dole). Svi odlomci su radi bolje orijentacije analogno podijeljeni i obuhvataju po 5 dijelova:

Život...

Citati...

Pozadina...

Materijali...

Lista linkova...

...Biografija i značaj

...Tekstovi određene osobe

...Historijske informacije

...Tekstovi o osobi

...Odabrani linkovi vezani za tu osobu

Kao pomoć pri orijentaciji na raspolaganju Vam stoji sadržaj i grafički pregled. Teži pojmovi objašnjeni su u Glosaru.

Tematski kompleks Uzori...

...prikladan je i za mlađe učenike i učenice i dopunjuje oba ranija tematska kompleksa Demokracija i Ljudska prava. Na vrlo prikladan način ovaj tematski kompleks obogaćuje komponte o konkretnim osobama iz nastavnih materijala ponuđenih u ranijim tematskim kompleksima.

"Neprijatelji čovječanstva rapidno su dobili na moći, došli su vrlo blizu do krajnjeg cilja, tj. uništenja zemlje. Nije moguće jednostavno ignorirati njih i baviti se izučavanjem i posmatranjem duhovnih uzora koji nam još uvijek nešto znače. Stoga je jako bitno razgovarati i o onima koji su u našem monstruoznom vijeku imali moć."
[Elias Canetti, 1981.]

[Početak stranice]


Uzori:

Mahatma Gandhi...

...se ubraja u najimpresivnije ličnosti 20. vijeka uopće. Svojom metodom nenasilja on je utjecao i na druge uzore.  

Martin Luther King Jr...

...bio je izuzetna ličnost američkog pokreta za ravnopravnost građana. Nenasilno on je promijenio američko društvo, njegov govor "I have a dream" obišao je svijet.

Desmond Tutu...

...dao je odlučujući doprinos prevazilaženju apartheid režima u Južnoj Africi. On još uvijek širom svijeta radi na uspostavljanju mira.

Mairead Corrigan i Betty Williams...

...bile su dvije obične žene iz Belfasta. Nakon jedne nesreće one su se odlučile na djelovanje, osnovale su Peace People i inicirale pokret za mir u Sjevernoj Irskoj.

Yitzhak Rabin...

...je svoju karijeru započeo kao vojnik u Izraelu. Kao političer mirovnom procesu dao je odlučujuće impulse, a ubio ga je jedan fanatik. 

Rigoberta Menchú...

...odrasla je u siromaštvu u Guatemali. Mnoge članove njene porodice ubila je vojska. Ona se i danas bori za ljudska prava i domorodačke narode.  

Majka Theresa...

...je u historiju 20. vijeka ušla kao "svetica dobra". Njen angažman za najsiromašnije u Kalkutti učinio ju je nezaboravnom.

?

Ko Vam nedostaje?

 

Pišite nam ko je Vaš uzor i zašto!

Radovaćemo se Vašem prijedlogu putem e-mail-a na adresu:  Ragnar.Mueller@dadalos.org

[Početak stranice]

 

Teme:  Ljudska prava  I  Uzori  I  Demokratija  I  Partije  I  Evropa  I  Globalizacija  I  Ujedinjene nacije  I  Održivi razvoj

Metode:    Politička didaktika    II    Pedagogija mira    II    Metode

     


Ovu online ponudu političkog obrazovanja razvila je agora-wissen, študgartsko društvo za političko opismenjavanje putem novih medija (GbR). Ukoliko imate pitanja ili nekih sugestija, molimo Vas da nam se obratite.