Tutu
Lart Gandi Tutu M.L. King Peace People Rabini R. Menēś N. Tereza

 

Jeta
Citate
Sfond
Materiale
Linklista


 

Udhёrrёfyesit

Desmond Tutu hyri nё historinё e shek. XX si njё nga figurat kyēe tё luftёs pёr mposhtjen e regjimit racist tё apartedit nё Afrikёn e Jugut. Sanksionet qё kёrkoi vazhdimisht nga bashkёsia ndёrkombёtare kundёr Afrikёs sё Jugut kontribuan nё njё masё vendimtare nё gjunjёzimin e regjimit tё padrejtё. Kryepeshkopi Tutu ka luajtur dhe luan edhe pas mposhtjes sё apartedit rol tё rёndёsishёm nё procesin e mundimshёm tё mundjes sё tё kaluarёs dhe pajtimit nё vendin e tij. Ēmimi Nobel pёr Paqe iu dha nё vitin 1984.

Jeta dhe vepra: dy tekste merren me personalitetin, jetёn dhe rёndёsinё e Tutusė nё luftёn kundёr aparteidit nё Afrikёn e Jugut.

Citate dhe fjalime: Pёrveē pёrmbledhjes sё citateve, nё dispozicion gjenden edhe fjalimi me rastin e marrjes sё Ēmimit Nobel, intervista dhe letra e famshme e Tutusė dёrguar kryeministrit.

Sfond: Sfondi i jetёs dhe ndikimit tё Tutusė pёrbёhet nga sistemi i apartedit nё Afrikёn e Jugut, tё cilit nё D@dalos i ёshtё kushtuar njё temё e veēantё shtjelluese.

Materiale: 3 artikuj shtypi nga vitet 1984, 1985 dhe 1998 sqarojnё rolin e Tutusė nё luftёn kundёr aparteidit dhe si kryetar i Komisionit tё Pajtimit nё Afrikёn e Jugut.

Linklista: Pёr tė lehtёsuar kėrkimin, nё kёtё faqe pёrshkruhen disa burime tё zgjedhura informative nё internet mbi Desmond Tutunė.

Citat

I kundёrshtoj tё dyjat: dhunёn e atyre qė mbajnё njё sistem tё padrejtё dhe dhunёn e atyre qė duan ta rrёzojnё atё.
[Desmond Tutu]

[Kreu i faqes]

Nё luftёn e tij kundёr padrejtёsisё dhe shkeljes sё tё drejtave tё njeriut tё sistemit tё aparteidit, Desmond Tutu e ka formuluar qartё qёllimin e tij. Ai luftoi pёr "njё shoqёri tё drejtё dhe demokratike pa ndarje racore".
Kёrkesat minimale tё tij ishin:

1. Tё drejta tё barabarta pёr tё gjithё.
2. Heqja e ligjeve diskriminuese tё pasaportave tё Afrikёs sё Jugut.
3. Sistemi i pёrbashkёt arsimor.
4. Ndalja e shpёrnguljes sё dhunshme tё zezakёve nga Afrika e Jugut nё tё ashtuquajturat homelands.

[Kreu i faqes]

 

TematWeb 2.0 I Tė drejtat e njeriut I Modele I Demokracia I Partitė I Evropa I Globalizimi I Kombet e Bashkuara I Qėndrueshmėria

Metodat:    Didaktika politike    II    Pedagogjia e paqes    II    Metodat

     

Kjo ofertė Online mbi edukimin politik u zhvillua nga agora-wissen, Shoqata e Shtutgartit pėr pėrēim dijesh pėrmes mediave te reja dhe edukimit politik. Nė rast pyetjesh apo vėrejtjesh drejtohuni Ju lutem te ne.