R. Men
Lart Gandi Tutu M.L. King Peace People Rabini R. Men N. Tereza

 

Jeta
Citate
Sfond
Materiale
Linklista


 

Udhёrrёfyesit

Rigoberta Menu nga Guatemala fitoi nё vitin 1992 mimin Nobel pёr Paqe si e para prfaqsuese e popujve indigjen dhe fituesja mё e re nё historinё e dhnies sё tij. Dhёnia e mimit indianes Quich ishte shum i kontestueshёm. Qёndrimi i saj mbi rezistencёn e dhunshme nё vendlindjen e saj Guatemalё, shtet i cili bёn pjesё nё vendet me shkelje mё tё mёdha tё tё drejtave tё njeriut, pёr disa kritikё nuk ishte i qartё sa duhet. Suksesi i autobiografisё sё saj tё publikuar nё vitin 1983 "Yo, Rigoberta Mench" jo vetёm qё ka tёrhequr vёmendjen e bashkёsisё ndёrkombёtare mbi gjendjen katastrofike nё Guatemalё, por ajo shёnoi edhe fillimin drejt njohjes sё tё drejtave tё popujve indigjenё nё t gjithё botёn.

Jeta dhe vepra: Prindёrit dhe njёri vёlla u vran nga ushtria, dy vёllezёr vdiqёn tё rinj nga varfёria - Rigoberta Menu u arratis nё Meksikё.

Citate dhe fjalime: Pёrve fjalimit me rastin e ndarjes sё mimit Nobel, nё kёtё pjesё sht nё dispozicion ndёr tё tjera edhe njё intervistё me Rigoberta Menu.

Sfond: Historia e Guatemalёs qё nga kolonizimi spanjoll e deri nё regjimet e padrejta moderne pёrbёn sfondin e jetёs dhe veprёs sё Rigoberta Menus.

Materiale: Portrete tё shkurtra dhe raporte shtypi, kryesisht t vitit 1992, bёjnё tё qartё rёndёsinё e indianes quich, e cila edhe sot lufton pёr tё drejtat popujve indogjen.

Linklista: Nё kёtё faqe pёrshkruhen burime tё zgjedhura informative nё internet mbi Rigoberta Menu Tum, pёr t'ju lehtёsuar krkimin nё internet.

Citat

"Rigoberta Menu angazhohet nё vendin e saj, nё kontinentin amerikan dhe nё t gjithё botёn pёr paqe dhe pajtim, pa marrё parasysh linjat ndarёse etnike, kulturore dhe sociale." [Sejersted, kryetar i Komitetit tё mimit Nobel 1992]

[Kreu i faqes]

 

TematWeb 2.0 I T drejtat e njeriut I Modele I Demokracia I Partit I Evropa I Globalizimi I Kombet e Bashkuara I Qndrueshmria

Metodat:    Didaktika politike    II    Pedagogjia e paqes    II    Metodat

     

Kjo ofert Online mbi edukimin politik u zhvillua nga agora-wissen, Shoqata e Shtutgartit pr prim dijesh prmes mediave te reja dhe edukimit politik. N rast pyetjesh apo vrejtjesh drejtohuni Ju lutem te ne.